Política

economia

Disputa verbal entre Feijóo i Calviño en la reunió del Cercle d’Economia

La vicepresidenta del govern espanyol i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va defensar ahir la política econòmica “de centre i equilibrada” del seu executiu, i en va reivindicar els resultats davant la “incògnita” que, per ella, representa un futur govern liderat pel cap de l’oposició espanyola i líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Durant la seva intervenció, que clausurava la darrera jornada de la reunió anual del Cercle d’Economia que se celebra a l’hotel Vela de Barcelona, Calviño va replicar els retrets que poca estona abans havia emès Feijóo en el mateix fòrum. I és que aquest havia acusat l’executiu socialista espanyol de dur a terme “una política frívola, inexperta i inconstant”.

Davant d’aquestes manifestacions, Calviño va fer una defensa aferrissada de la moderació de l’orientació econòmica del seu govern, que va qualificar de “responsable i coherent”. En aquest sentit, la vicepresidenta espanyola va afirmar que les actuacions de l’equip socialista han donat bons resultats, malgrat que s’han hagut d’enfrontar a un entorn de crisis successives, entre les quals la greu emergència sanitària de la pandèmia de la covid-19.

“Ens hem estat ocupant del que és urgent sense perdre de vista allò important”, va afirmar Calviño, qui, davant les preguntes de l’audiència, va descartar formar part de cap candidatura en les eleccions del 23 de juliol.

Canvi “tranquil i serè”

Poca estona abans, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a banda del reguitzell de crítiques al govern socialista, havia promès un “canvi tranquil i serè” a l’Estat espanyol i s’havia mostrat convençut que “una majoria latent de catalans” comparteix amb el PP aquest “anhel” i “afartament d’aquesta situació”.

El líder dels populars es va mostrar esperançat perquè els catalans “recuperin la confiança” en el seu partit i que, per tant, el considerin “el de la política útil”. En declaracions recollides per l’ACN, Feijóo va admetre que el PP ha comès “errors” a Catalunya, i que un va ser haver considerat que era un “problema crònic des del punt de vista polític”.

El líder del PP es va voler congraciar amb l’audiència del món econòmic i empresarial abordant el tema de la pressió fiscal. Sobre aquesta va afirmar que, tot i que “els catalans es preocupen molt pels diners, també són els més generosos perquè són els que paguen més impostos”. A més de definir Catalunya com “un motor bàsic” de l’Estat, el dirigent popular va assegurar que “si Catalunya no va bé, Espanya no va bé, i si Espanya no va bé, Catalunya tampoc”.

El Cercle d’Economia va tractar Feijóo de possible nou president del govern espanyol després de les eleccions del 23 de juliol. En aquest context, segons va indicar l’agència Efe, els representants del Cercle li van demanar que atengui demandes “justes” de Catalunya, com una millora del sistema de finançament o més inversions de l’Estat. Feijóo va evitar concretar res, tampoc sobre Vox, quan se li va preguntar sobre possibles pactes amb la ultradreta.

“El PP és un actor fonamental, i potser la propera vegada que ens visitis ho facis com a president d’Espanya, i al Cercle trobaràs una palanca franca i lleial de diàleg, col·laboració i entesa”, va prometre a Feijóo el president el Cercle, Jaume Guardiola.

Sánchez alerta que el PP i Vox destruiran “els avenços” dels darrers anys

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, considera que després del 28-M, en què el PSOE va perdre gairebé 400.000 vots i, amb ells territoris clau com ara el País Valencià o l’Aragó, on el PP suma majoria amb Vox, és moment que la ciutadania prengui la paraula. Sánchez es va reunir ahir amb els diputats i els senadors socialistes a la cambra baixa espanyola i va defensar l’avançament electoral per al 23 de juliol perquè “s’ha d’aclarir la situació” i decidir “la direcció del país” per als propers anys.

La trobada amb els companys del PSOE es va convertir, de facto, en un dels primers actes de campanya per al president espanyol, que va avisar que el que es decideix a les urnes “tindrà efectes per a la propera dècada”. En aquest sentit, va recordar que tant la dreta com la ultradreta parlen de “derogar el sanchisme” sense concretar més. I va advertir que aquesta amenaça representa “derogar tots els avenços assolits en els últims cinc anys” i que pot tenir afectacions sobre lleis i mesures aprovades com ara la puja del salari mínim, la reforma laboral, l’ingrés mínim vital, la llei de mort digna o la d’habitatge, entre d’altres. Davant d’això, el president del govern espanyol va esperonar els socialistes a “presentar batalla” perquè “el nostre país mereix el millor”.

La reunió també va servir perquè Sánchez justifiqués la manera com es van convocar les eleccions, l’endemà del 28-M i amb molt poques persones de la seva confiança que n’eren coneixedores. “Vaig prendre la decisió amb la meva consciència, pensant en els companys”, va argumentar el secretari general del PSOE, afegint que “cap líder pot mirar cap a una altra banda quan els seus pateixen un càstig tan immerescut”. De fet, la trobada va començar amb un agraïment de Sánchez a la tasca feta a les dues cambres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona