Política

Vergés convocarà un ple divendres que ve per escollir el relleu de Borràs

La mesa decideix retirar-li l’escó després de rebre la notificació del Tribunal Suprem (TS) rebutjant la petició de mesures cautelars que va presentar la cambra

La vicepresidenta en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, convocarà un ple extraordinari divendres de la setmana que ve, el 9 de juny, al migdia per activar el relleu definitiu de Laura Borràs al capdavant de la institució i també per fer efectiu qui ha d’ocupar el seu escó a l’hemicicle que, segons la JEC hauria de ser per al següent membre de la llista de Junts per Barcelona, que és Antoni Castellà, de Demòcrates.

Aquesta era la reacció previsible que s’esperava un cop el Tribunal Suprem (TS) ha rebutjat la petició de mesures cautelars que va presentar el Parlament contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) del passat 3 de maig de retirar l’acta de diputada a Laura Borràs fins que no hi hagués sentència ferma arran de la seva condemna per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per un delicte de prevaricació. La mesa ha acordat retirar les credencials a Borràs, que des del 28 de juliol passat, i també per acord de la mesa, està suspesa de les seves funcions de diputada i presidenta de la cambra sense sou i sense dret a vot en aplicació de l’article 25.4 del reglament. La secretaria segona de la Mesa, Aurora Madaula (Junts), ha estat l’única que ha votat en contra la decisió. I Borràs, amb data d’avui 1 de juny, ha perdut l’acta de diputada.

El TS ha argumentat el mateix que a la petició efectuada per la pròpia Borràs, quan ho va desestimar el passat 30 de maig, després que ja ho fes en primera instància amb la petició de mesures cautelaríssimes. Per tant, l’alt tribunal avala la retirada de l’acta a Borràs i rebutja els arguments que la decisió afecta el funcionament del Parlament, no s’ajusta al seu reglament, produeix efectes irreversibles i modifica la composició de la cambra en considerar que no suposa un “dany irreparable”. D’aquesta manera els magistrats del Suprem donen la raó a la JEC i a la Fiscalia en considerar que l’òrgan electoral té competència per retirar l’escó , com ja va passar en els casos del diputat de la CUP Pau Juvillà i l’expresident quim Torra, i “no hi ha cap necessitat que intervingui el Parlament autonòmic ni de que el seu reglament contempli, o no, la causa de la pèrdua de la condició de diputat”.

Per al tribunal suspendre l’acord de la JEC significaria deixar sense efecte les causes d’inelegibilitat sobrevinguda que es produeixen quan un diputat és condemnat, i per tant els partits en tindrien prou amb dilatar la tramitació del seu recurs per mantenir l’escó fins al final de la legislatura.

En els propers dies els partits que van arribar al pacte d’investidura, ERC, Junts, i també la CUP s’han de posar d’acord si volen mantenir l’acord de la majoria independentista. ERC sempre ha defensat que és junts qui ha de proposar un altre nom per a la presidència,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA