Política

Rajoy i Sáenz de Santamaria planten la comissió de Pegasus i el Parlament els torna a citar

Si que hi participen advocats de la comissió de Defensa de l’ICAB i Irídia que demanen canvis legislatius per controlar millor l’ús de programes espia

L’expresident del govern central Mariano Rajoy i l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría també han plantat avui la comissió d’investigació del Parlament sobre l’espionatge amb el programari Pegasus a polítics, periodistes i activistes independentistes, però la cambra ha decidit tornar-los a citar per un altre dia. D’aquesta manera se sumen a les absències que ja van protagonitzar el president espanyol, Pedro Sánchez; l’exdelegada a Catalunya Teresa Cunillera; i el fiscal general Álvaro García Ortiz, que no van contestar al març el requeriment de compareixença, i a les dels ministres Nadia Calviño, Yolanda Díaz, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, a més del fiscal general de l’Estat -Álvaro García Ortiz- i el jutge del Tribunal Suprem Pablo Lucas Murillo, que tampoc es van presentar a la segona sessió on estaven convocats. En aquell ocasió el Parlament va decidir notificar a la Fiscalia les incompareixences i ara, en la segona citació a Rajoy i Sáenz de Santamaría, se’ls advertirà que també poden ser denunciats si no hi compareixen.

A la comissió d’avui tampoc s’han presentat l’actual delegada del govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, i qui va ostentar aquest mateix càrrec entre el 2016 i el 2018, Enric Millo.

Tret de Millo, que no ha precisat el motiu de la seva absència, els altres tres –Rajoy, Sáenz de Santamaría i Gay– han justificat la seva absència en base a un dictamen del Consell d’Estat del 2019 que esgrimeix que els requeriments del Parlament només afecten les autoritats de la comunitat autònoma catalana i, per tant, no vinculen les estatals, que poden no acudir a la comissió d’investigació que els hagi citat. Un dictamen que va elaborar el Consell d’Estat quan el Parlament, el 2019, també va citar Rajoy a la comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. En aquella ocasió, el Consell d’Estat va escriure l’informe a instàncies de la Fiscalia Superior de Catalunya, que investigava si hi podia haver delicte de desobediència en l’absència de Rajoy arran que l’avui conseller de Treball, Roger Torrent, denunciés els fets davant el ministeri públic. La Fiscalia, havent llegit el dictamen que eximia Rajoy, va acabar arxivant la causa.

Els diputats d’ERC, Junts per Catalunya i la CUP han manifestat el seu rebuig a aquesta absència .

Advocats

Si que hi han comparegut diversos advocats especialistes en drets humans,. Àlex Solà i Laia Serra, de la comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, i Sònia Olivella i Cèlia Carbonell, del centre per la defensa dels drets humans Irídia, han criticat també la falta d’un control judicial i extern més efectiu sobre aquest tipus d’espionatge i la falta de control posterior i de transparència per part de l’estat, segons informa l’ACN. Els quatre lletrats han opinat que la legislació espanyola garanteix molt poc els drets humans en aquest aspecte i, a més, fins i tot aquest espionatge hauria pogut vulnerar la pròpia legislació espanyola, a més dels tractats internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona