Política

Aragonès veu “difícil” fer una llista conjunta al Senat

El president aposta per “acords programàtics” amb vista al 23-J i descarta fer canvis a l’executiu

ERC i Junts es reuneixen al màxim nivell a Ginebra per refer confiances i mirar d'avançar en un front unitari

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí que veu “difícil” fer una llista conjunta entre partits independentistes i sobiranistes al Senat per al 23-J i ha insistit que el “més senzill” i “lògic” és tancar “acord programàtics”. “Encara estem parlant, veurem en què acaba materialitzant-se aquest diàleg que han començat els partits”, ha analitzat a Catalunya Ràdio. En aquest sentit, continuen les converses entre els partits, i Público i TV3 han avançat aquest migdia, i així ho ha confirmat l'ACN, que una delegació de Junts formada pel secretari general, Jordi Turull, el líder parlamentari, Albert Batet, i el responsable de les candidatures municipals, David Saldoni, es va reunir ahir a Ginebra amb els seus homòlegs d'ERC en aquests càrrecs: Marta Rovira, Josep Maria Jové i Oriol López, respectivament. La conformació de pactes locals independentistes, doncs, podria haver estat sobre la taula, com el primer pas per refer confiances en el marc del "front democràtic ampli" que Aragonès va demanar dimarts.

El president, que ha dit que ERC encara ha de decidir el candidat al Congrés però que Gabriel Rufián ha treballat “molt bé”, ha tornat a apostar avui per fórmules que “sense forçar excessivament res” permetin “construir propostes unitàries”. Segons ell, si la negociació política amb els socialistes ha estat complexa, és “evident que amb un govern de PP i Vox les condicions encara seran més difícils”. En tot cas, Aragonès ha dit que “ningú” plantejava les eleccions municipals com una “revàlida” de les del Parlament, però ha admès que en tot cas el mal resultat de la seva formació és un “estímul” per fer les coses millor. El president ha descartat fer canvis al seu executiu, que ha defensat que està treballant bé.

Entretant, el ministre de Cultura i dirigent del PSC, Miquel Iceta, també s’ha pronunciat sobre la llista socialista el 23 de juliol, que creu que “el normal” és que encapçali per Barcelona la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, “si ella vol”. Això sí, ha matisat que la decisió encara s’ha de prendre des dels òrgans de direcció. Preguntat sobre si ell hi anirà, ha dit que farà el que li demani el partit i el seu primer secretari, Salvador Illa. Iceta ha analitzat que en els comicis de diumenge passat l’electorat conservador es va mobilitzar “com si fossin unes generals”, per “erosionar Pedro Sánchez i el govern progressista”. “Hem perdut una quota de poder institucional important, però des del punt de vista dels resultats no, ja que hi ha alcaldes socialistes que ho deixen de ser tot i tenir més suport que fa quatre anys”, ha incidit.

La decisió a Barcelona, en mans dels candidats locals

Preguntat per les negociacions a l’Ajuntament de Barcelona, Aragonès ha deixat clar que ERC és “a les antípodes” del projecte socialista de Jaume Collboni. “També hi ha diferències notables amb el projecte del candidat de Junts i guanyador de les eleccions, Xavier Trias, però també algunes coincidències”, ha afegit. En tot cas, ha indicat que el partit ha fet confiança al candidat Ernest Maragall perquè “piloti les negociacions”. “La decisió que prenguin serà la millor per Barcelona i pel país”, ha remarcat.

En canvi, Iceta s’ha afegit a la pressió dels últims dies i ha mostrat “estranyat” pel fet que ERC “hagi rebutjat d’entrada” fer un govern d’esquerres a Barcelona. Iceta creu que Collboni ha d’intentar ser alcalde” perquè Barcelona “necessita estabilitat i una orientació progressista”, i confia que “encara és aviat per dir per on sortirà la cosa”. En tot cas, també ha obert la porta a altres opcions si així ho decideix el partit a nivell municipal. “El que decideixi Collboni em semblarà bé”, ha dit, en ser preguntat per algun pacte que impliqui que Trias sigui alcalde. En aquest sentit, ha dit que des del PSC sempre han dit que les eleccions del 28-M eren municipals i que cal “respectar i recolzar” les decisions de pactes que es prenguin localment”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona