Política

Estats Units

La política migratòria

Canvi de vies als EUA

L’administració demòcrata reforma la normativa i ofereix canals legals d’admissió al país als immigrants sense papers

Biden es vanta d’haver aconseguit una disminució d’un 70% en les entrades irregulars des de mitjan maig

Les altes temperatures de l’estiu a la frontera amb Mèxic desencoratjaran també més arribades

Texas i Florida envien indocumentats dels seus territoris cap a estats demòcrates
A partir de la segona meitat de l’any, es podrà valorar si les noves regles donen resultats o no

Les últimes xifres del Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units (DHS, en les seves sigles en anglès) parlen per si soles. Tot indica que un recent canvi de normativa en vigor des de fa només unes setmanes ha donat els fruits esperats: disminuir l’arribada de centenars de milers d’immigrants al país nord-americà.

El DHS va anunciar una caiguda “sense precedents” de l’arribada d’immigració sense documentació a la frontera sud del país amb Mèxic des que el govern de Joe Biden va posar fi a la política coneguda com a títol 42. Tot i les seves clares divergències en altres àmbits, tant demòcrates com republicans han aplaudit aquests resultats gairebé immediats.

D’acord amb les últimes dades, les entrades al país fora de la llei han disminuït en més d’un 70% des de mitjan maig. Per posar en context, entre finals d’abril i principis de maig, s’arribaven a registrar més d’11.000 detencions diàries, però ara la mitjana s’ha reduït a 3.700.

En un comunicat, l’administració de Biden va atribuir aquesta notable caiguda a la implementació de nous camins legals d’admissió, que han motivat que molts immigrants indocumentats optin per utilitzar aquests nous canals en lloc de travessar la frontera de manera irregular. Així, un total de 23.000 immigrants procedents de Cuba, Haití, Nicaragua i Veneçuela han estat admesos al país en aquest període, gràcies a l’ús ampliat de la llibertat condicional.

“Els campaments d’immigrants que s’entregaven a les autoritats al port d’entrada de San Ysidro (San Diego, Califòrnia) han desaparegut, no n’hi ha ni rastre”, va explicar en declaracions a El Punt Avui Lilian Serrano, directora de la Coalició de Comunitats de la Frontera Sud (SBCC). L’activista, però, va alertar que la ciutat veïna, la fronterera Tijuana (Mèxic), encara té milers d’emigrants als carrers sense saber quin serà el seu següent pas.

Aquest canvi d’escenari ha arribat als EUA després de la fi del títol 42, una secció de la llei de salut pública que permetia les expulsions ràpides durant la pandèmia i no tenia conseqüències de reentrada. Ara, amb l’aplicació del títol 8, un intent d’entrada irregular pot portar a deu anys de sanció per part del govern dels EUA. Aquesta modificació sembla, de moment, haver tingut efecte immediat.

Tot i aquests resultats, el cap de la Patrulla Fronterera va dir als membres del Congrés a porta tancada que la recent caiguda de les detencions d’immigrants il·legals a la frontera entre els EUA i Mèxic seria de “curta durada”, d’acord amb el diari conservador Washington Examiner.

A més a més, el secretari de Seguretat Nacional nord-americà, Alejandro Mayorkas, no està del tot satisfet amb els canvis impulsats i espera que el Congrés canviï el sistema d’immigració del país. “Estem prenent aquesta decisió dins de les limitacions d’un sistema d’immigració trencat que el Congrés no ha solucionat en més de dues dècades i sense els recursos que necessitem: personal, instal·lacions, transport i altres que hem sol·licitat al Congrés i que no ens han donat”, va assenyalar quan va entrar en vigor el títol 8.

Més enllà d’aquesta normativa, el govern de Biden ha intentat impulsar algunes mesures per millorar les condicions dels immigrants retinguts als centres de detenció.

Dues d’aquestes polítiques relacionades amb la llibertat condicional dels immigrants en cas d’amuntegament en aquestes presons han estat aturades per un jutge federal nomenat per l’expresident Donald Trump i, aquesta setmana, pel Tribunal d’Apel·lació de l’onzè circuit dels EUA.

El Departament de Justícia va argumentar que calia una sèrie de normatives per poder alliberar immigrants per evitar “danys irreparables” que poguessin produir-se per condicions com les instal·lacions de detenció superpoblades. No obstant això, un jutge federal, primer, i el tribunal d’apel·lacions, després, van deixar sense vigència aquestes mesures que permetrien la posada en llibertat de certs indocumentats mentre esperen la fi dels seus tràmits legals per quedar-se als EUA.

En un comunicat, els advocats del Departament de Justícia van lamentar que aquestes ordres judicials “frustren les mesures més efectives disponibles per assegurar la frontera mentre es protegeixen la salut i el benestar dels agents i immigrants detinguts”.

Investigació a Califòrnia

Si bé les arribades massives han disminuït en les últimes setmanes, el trasllat de sensepapers dins dels EUA com a missatge polític ha tornat a l’actualitat nord-americana.

Amb aquesta pràctica, alguns estats conservadors, com ara Texas o Florida, envien en autobusos o avions cap a estats demòcrates immigrants que estan al seu territori. Ara les autoritats de Califòrnia han iniciat una investigació sobre l’arribada de dos vols privats a Sacramento, la capital de l’estat, amb diversos immigrants irregulars que es trobaven a la frontera sud. S’està intentant determinar si aquest trasllat va ser responsabilitat de les autoritats de Florida. Fonts de l’oficina del fiscal general de Califòrnia van confirmar a El Punt Avui que aquests immigrants, majoritàriament veneçolans, portaven documents del Servei de Maneig d’Emergències de Florida. Fins ara, el govern d’aquest estat no ha confirmat ni desmentit aquesta informació.

Si es confirma que el trasllat ha estat realitzat per les autoritats de Florida seria un cas similar a l’enviament l’any passat d’immigrants a Martha’s Vineyard, una illa exclusiva de Massachusetts, que va generar una gran controvèrsia i crítiques per part d’organitzacions defensores dels drets dels immigrants.

Aquesta situació, de fet, ha tornat a ser notícia aquesta setmana després que una oficina de xèrif de Texas recomanés càrrecs penals contra els autors d’aquella maniobra, que va ser catalogada d’il·legal i va provocar una demanda col·lectiva per part dels immigrants.

Tot i aquest rebombori migratori, s’esperen uns mesos més aviat tranquils a la frontera sud dels EUA. L’arribada de l’estiu i les altíssimes temperatures a la frontera sud del país, com cada any, a més de les noves normatives migratòries, poden desencoratjar l’arribada de centenars de milers de persones.

Serà a partir de la segona meitat de l’any quan es podrà valorar, amb dades a la mà, si els últims esforços del govern de Biden per allunyar la immigració indocumentada han donat resultats o no.

3.700
detencions
diàries per entrada irregular es practiquen de mitjana als EUA des de l’aplicació de la nova normativa migratòria. A finals d’abril i principis de maig, aquesta xifra era d’11.000.
3
anys
es va aplicar el títol 42, que va facilitar les expulsions ràpides durant l’era Trump.

Títol 8 i títol 42: quina és la diferència?

Àlex Segura

Amb la fi, al mes de maig, de les darreres restriccions frontereres del títol 42 de l’era de Donald Trump, l’administració de Biden va tornar a processar tots els immigrants com es feia abans de la pandèmia. Les autoritats ara es basen més en la llei d’immigració coneguda com el títol 8. Aquesta normativa estableix els processos d’expulsió i implica penes més estrictes, incloses prohibicions de reentrada de cinc i deu anys per a aquells que siguin deportats.

Això suposa un canvi significatiu en l’ús del títol 42, una secció de la llei de salut pública que permetia les expulsions ràpides durant la pandèmia i no tenia conseqüències de reentrada.

A més a més, el Títol 42 no era una llei d’immigració tradicional. Però tenia grans implicacions per als immigrants a la frontera i es va utilitzar més de 2,8 milions de vegades per a expulsions, una xifra considerable d’accions en poc més de tres anys.

L’ús del títol 42 va ser controvertit des que l’administració Trump el va invocar com a precaució de la covid-19 el març del 2020. Donada la naturalesa ràpida de les expulsions, que sovint es produïen en qüestió d’hores o menys, els defensors dels immigrants van denunciar que el seu ús va suposar una violació dels drets dels immigrants a sol·licitar asil a terres nord-americanes.

Per la seva banda, el títol 8, que inclou legislació d’immigració amb dècades d’antiguitat, estableix els processos per gestionar els immigrants a la frontera. I mentre aquesta secció dicta protocols d’expulsió accelerada, normalment permet més temps als immigrants per presentar sol·licituds d’asil del que atorgava el títol 42.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona