Política

estats Units

Trump, encausat ara per haver-se endut documents de la Casa Blanca

És el primer expresident dels EUA acusat de càrrecs penals federals

El favorit per a la nominació presidencial republicana de 2024 està investigat per set delictes

Donald Trump torna a estar encausat. Ho ha anunciat ell mateix aquesta passada matinada, hora catalana, en un vídeo a les xarxes socials. En una decisió políticament històrica, el Departament de Justícia dels Estats Units ha presentat càrrecs penals federals contra l’expresident nord-americà per haver-se endut documents classificats després d’haver deixat la Casa Blanca, informa la premsa local.

El fiscal especial Jack Smith ha decidit presentar càrrecs contra Trump després d’una llarga investigació sobre la gestió dels documents classificats que es va emportar il·legalment a la seva residència particular de Mar-a-Lago (Florida), després de deixar la presidència i de la posterior obstrucció a les autoritats per recuperar-los. L’acusació ha estat aprovada per un gran jurat de Miami (Florida) i dimarts que ve l’exmandatari nord-americà ha estat citat a comparèixer davant el tribunal.

El departament de Justícia ha informat aquest divendres que l’expresident fa front a 37 càrrecs penals per la gestió dels documents classificats que es va endur a la mansió de Mar-a-Lago, la seva residència a Florida. L’escrit d’acusació difós avui suposa la confirmació oficial de la imputació de Trump, que ell mateix va avançar dijous. També implica en el cas Waltine Nauta, ajudant del polític, que va ser vist traient caixes amb documents classificats de la casa del seu cap Palm Beach.

El fiscal especial, Jack Smith, ha assegurat avui que la llei s’aplica a tothom i ha avançat que “buscarà que se celebri un judici ràpid”, d’acord amb “l’interès públic i els drets dels acusats”.

Segons l’escrit d’acusació, el 20 de gener de 2021 l’expresident va donar instruccions perquè dotzenes de caixes, que incloïen documents classificats, fossin transportades a Mar-a-Lago, on van ser emmagatzemades tot i que no era un lloc autoritzat per guardar-les. Les caixes de documents, on hi havia informació sobre armament d’Estats Units i altres països, van estar a espais com un saló de recepcions, un lavabo, un dipòsit, una oficina i fins i tot a l’habitació de l’expresident. D’acord amb l’acusació, del gener de 2021 fins l’agost de 2022, quan els documents van ser recuperats per l’FBI, Mar-a-Lago va acollir “esdeveniments per a dotzenes de milers de membres i convidats”.

També esmenta que el 2021 Trump va presumptament ensenyar a persones no autoritzades un “pla d’atac” del Pentàgon i va compartir un mapa classificat relacionat amb una operació militar.

Molt dels càrrecs que recull el document de la fiscalia, de 49 pàgines, tenen relació amb la retenció deliberada d’informació referent a la defensa nacional, cosa que vulneraria la Llei d’Espionatge dels EUA.

Entre els 38 càrrecs recollits al document, 37 dels quals contra trump, hi figuren els de conspiració per obstruir la justícia, retenció d’un document o registre, ocultació corrupta d’un document o registre, ocultació d’un document en una investigació i declaracions falses. L’acusació de conspiració implica que algú més ha participat juntament amb l’expresident.

D’acord amb l’escrit, Nauta, que va ser membre de la Marina dels EUA i va ser destinat com a assistent a la Casa Blanca durant l’etapa de Trump, va passar a treballar directament per al president a l’agost de 2021 i va ser el seu ajudant personal. “Sota la direcció de Trump”, Nauta va actuar per traslladar “aproximadament 64 caixes” de documents.

L’expresident compareixerà en un tribunal federal de Miami el proper dimarts a les 3 de la tarda (nou de la nit a Catalunya).

És la primera vegada en la història dels Estats Units que un expresident s’enfronta a càrrecs federals. Però, és dona el cas que a més és el candidat favorit –segons els sondejos– a la nominació del Partit Republicà a les eleccions del 2024 i a enfrontar-se amb el demòcrata Joe Biden, que buscarà la reelecció presidencial. D’aquesta manera, el Departament de Justícia de l’Administració Biden persegueix penalment a qui es perfila com el possible adversari del president en la pugna per la Casa Blanca en els comicis de l’any que ve.

L’acusació pot afectar el futur polític del polític republicà i avança una dura batalla política entre Biden i l’expresident. De fet, el vídeo penjat per Trump anunciant el seu segon processament és un tast de què pot passar.

“Soc un home innocent. L’administració de Biden és absolutament corrupta. Això és una interferència electoral i la continuació de la caça de bruixes més gran que s’ha vist mai. Fem gran Amèrica de nou!!!”, diu Trump en el vídeo penjat a les xarxes. “D’això se’n diu interferència electoral, estan intentant destruir la meva reputació per poder guanyar els comicis (...) van per mi perquè estic guanyant punts en les enquestes”, assegura l’expresident, que en la cinta també càrrega contra Biden i l’acusa de tenir 1.850 caixes amb documentació a la Universitat de Delaware i altres addicionals a Chinatown, a més de documents escampats per tot el terra en el garatge on aparca el seu Corvette”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES