Política

El govern espanyol arriba a un preacord amb els sindicats per l’estatut del becari

El text prohibeix que els treballadors en formació paguin per fer les pràctiques i preveu compensacions de despeses, però té el rebuig de la patronal

El govern espanyol i els sindicats majoritaris Comissions Obreres i UGT han arribat a un preacord per aprovar el nou estatut del becari, que té el rebuig de la patronal. L’entesa assolida pel ministeri de Treball liderat per Yolanda Díaz s’ha aconseguit després de més d’un any de feina dels actors afectats, però les imminents eleccions del 23 de juliol deixen entreveure la probabilitat que s’hagi d’aprovar amb un reial decret llei que tramitaria la diputació permanent del Congrés espanyol, amb les Corts ja dissoltes. Uns dels elements més rellevants del text és la prohibició que els treballadors en formació paguin per fer les pràctiques, alhora que preveu compensacions de despeses per desplaçament, allotjament o manutenció.

També es concreta que el nombre de persones en pràctica no podrà superar pas el 20% de la plantilla i s’estableix que hi haurà d’haver equilibri entre homes i dones entre els becaris, sobretot on hi hagi menor representació d’un dels dos sexes. Les activitats formatives no es podran fer a la nit, llevat que sigui exigit per la disciplina, i també es demanaran els convenis de cooperació. D’altra banda, el règim sancionador pot fer enfilar les multes fins a 225.000 euros en cas d’infracció greu si és per discriminacions per edat, discapacitat, retribució, jornada, sexe, raça, religió, idees polítiques, etc.

La UGT ha celebrat que l’acord és “imminent” i ha destacat que recollirà “gran part de les demandes sindicals”, com la definició “clara” de las pràctiques per evitar fraus i la compensació de despeses i les sancions “dissuassives”. De fet, les multes és un dels punt més destacables de l’acord: amb forquilles mínimes que van dels 7.500 a 30.000 euros, 30.000 a 120.000 i les més greus que poden assolir la ja esmentada xifra de 225.000 euros.

En canvi, la patronal espanyola CEOE ha mostrat una oposició frontal en els darrers mesos perquè són molt crítics amb la limitació del número d’hores i l’increment de la burocràcia, que asseguren que perjudicarà els alumnes. A més, també retreuen el moment en què s’aprovarà, ja amb les cambres dissoltes, perquè creuen que no hi ha la urgència que requereix el procediment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona