Política

El PNB reté Bilbao i pacta amb PSE i PP perquè Bildu perdi Vitòria tot i guanyar-hi

EH Bildu es queda sense la capital però és el partit amb més alcaldies al País Basc, 107 de 251

El PSN mira cap a la dreta i regala l’alcaldia de Pamplona a UPN

“Aquests suposats enemics de la pàtria han fet més per tots els espanyols al llarg d’aquests últims cinc anys que tots els patrioters de polsera junts”, sentenciava dijous el delegat del govern espanyol a Madrid i exlampista de La Moncloa, Francisco Martín Aguirre. Aquesta era la forma que l’alt càrrec socialista –més tard forçat a disculpar-se– va triar a l’hora de fer veure a l’electorat que la revaloració de les pensions a un 8,5%, l’augment del salari mínim, la llei de l’eutanàsia o la creació de l’ingrés mínim vital –que beneficien tothom arreu de l’Estat– només han estat possibles pel vot d’EH Bildu (i d’ERC). Quan estava en joc Vitòria, on el 28 de maig EH Bildu va ser la força més votada amb 24.845 vots (22.79 %) i 7 regidors, però, el Partit Socialista d’Euskadi (6) es va oblidar del valor del seu aliat al Congrés i el PP (6) va aparcar el teòric vademècum d’Alberto Núñez Feijóo de respectar la llista més votada, i tots dos van fer causa comuna amb el PNB (6) per fer alcaldessa la socialista Maider Etxebarria, primera dona que obté la makila a la capital basca. Tot i la maniobra del PNB i el PSE –amb el PP entregant el seu vot gratis als dos socis que ja governen junts a Ajuria Enea–, EH Bildu és el partit municipalista basc per excel·lència i el que més alcaldies obté al País Basc, 107 (15 a Àlaba, 41 a Biscaia i 51 a Guipúscoa) del total de 251.

EH Bildu supera en 15 alcaldies les 92 del segon partit, el PNB, que reté les places cobejades de Bilbao, amb la reelecció de Juan Mari Aburto, i de Sant Sebastià, amb la reelecció d’Eneko Goia, tots dos per un tercer mandat i amb el suport del PSE. Les places de més renom on hi haurà alcalde o alcaldessa d’EH Bildu són Pasaia, Andoain, Arrasate-Mondragón i Tolosa (Guipúscoa) o Laudio (Àlaba), entre d’altres.

A Pamplona, on amb Joseba Asirón EH Bildu (8) va quedar un escó per sota d’Unió del Poble Navarrès (9), el Partit Socialista de Navarra (PSN) va regalar l’alcaldia a Cristina Ibarrola, d’UPN, que va obtenir 11 dels 27 vots del ple (els 9 del seu grup i els 2 del PP). L’intent d’Asirón, historiador de l’art i professor d’ikastola, que va ser alcalde de Pamplona del 2015 al 2019, de pactar un govern a quatre entre EH Bildu (8), el PSN (5), Geroa Bai (2) i Contigo-zurekin (1) –la marca navarresa de Sumar-Podem– no va prosperar pel vet socialista. Les ferides obertes a les esquerres de Pamplona amenacen la formació de govern pendent a Navarra, on la suma progressista existeix –com existia també a Pamplona– amb 15 escons d’UPN; 11 del PSN; 9 de Bildu; 7 de Geroa Bai; 3 del PP, 3 de Contigo-Zurekin i 2 de Vox.

Xoc a UPN pel vot a Bildu

A la localitat navarresa de Puente la Reina, UPN ha obert un expedient d’expulsió a 3 dels seus 4 regidors conservadors, que en el ple constituent d’ahir van votar la candidata d’EH Bildu i alcaldessa, Itziar Imaz Artazcoz, que ja tenia la majoria assegurada amb els seus 7 regidors, perquè es tracta d’una actuació “per lliure” contra la disciplina del partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia