Política

política

PP i PSOE neguen que el pacte de Barcelona es tanqués a Madrid

Maragall compara la proclamació de Collboni com a alcalde amb l’aplicació d’un 155 ‘de facto’

Feijóo es vanta d’haver barrat el pas a l’independentisme fent “política d’Estat”

Illa i Sirera no admeten que hi hagi hagut intervencionisme i Sánchez treu pit per tenir un Ajuntament “constitucionalista” i no independentista

La principal sorpresa de la jornada d’ahir va ser la constitució de l’Ajuntament de Barcelona i la proclamació, a darrera hora, de Jaume Collboni (PSC) com a alcalde gràcies als suports de Barcelona en Comú i el PP. Des del primer moment a la Ciutat Comtal va córrer la brama –fomentada per fonts del PP a Madrid– que les direccions estatals del PSOE i el PP estaven darrere de l’acord que vetava que la capital del país estigués governada per l’independentisme de Xavier Trias (TXB) i Ernest Maragall (ERC). Seria a canvi d’acords que permetessin obres com l’ampliació de l’aeroport del Prat, entre d’altres.

Aquest mateix matí el propi Maragall, en una entrevista a RAC1, abonava la tesi comparant la proclamació de Collboni amb una aplicació “de facto” de l’article 155 de la Constitució. “Ahir l’Estat va decidir intervenir a Barcelona, va aplicar-hi un 155 de facto”, ha declarat. Maragall ha assegurat que l’argument que Xavier Trias (Junts) és independentista és una excusa i ha acusat BComú, el PP i el PSC “d’entregar” Barcelona a l’Estat. Maragall descarta plegar. “No vull donar-los el gust de desaparèixer”, ha dit.

Les altres versions

En canvi, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha negat cap intervencionisme de Madrid i en declaracions a Catalunya Ràdio, ha afirmat que va ser un pacte comandat pel mateix Collboni, “que va ser molt treballat i que va arribar molt al final”. El president de l’Estat espanyol, Pedro Sánchez, també ha presentat aquest matí el pacte com un triomf, i ha escombrat cap als seus interessos, amb un ajuntament de Barcelona on ara mateix “la primera força sigui constitucionalista” i no independentista. En una entrevista a ’El País’ qualifica de gran èxit la proclamació de Collboni i ha lloat el paper de l’exalcaldessa d’Ada Colau, que “va deixar sense arguments el PP” perquè, creu, els populars estaven disposats a donar suport a un alcalde independentista abans que a un govern socialista”.

Per la seva banda, el líder del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, també ha negat aquest matí que hi hagués cap tipus de pacte entre els direccions estatals del PP i el PSOE. En una entrevista a RAC1 ha assegurat que va ser ell mateix qui va demanar a la cúpula del PP que pressionés els socialistes per “forçar” els comuns, i que va ser arran d’aquesta petició que el coordinador general dels populars, Elías Bendodo, va contactar amb el PSOE per oferir-los els vots del PP a canvi que BComú quedés fora del govern. Segons ell, la decisió és va prendre “deu minuts abans” del ple.

Al seu torn, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’ha vantat d’haver impedit l’accés de Trias a l’alcaldia: “Hem fet política d’Estat. Som el partit de la garantia de la Constitució”. El dirigent popular ha celebrat que el seu partit hagi estat determinant per evitar que “l’independentisme governi Barcelona”.

En un acte a Madrid, ha admès que segurament el PSOE “mai” hauria donat suport al PP si la situació a l’Ajuntament hagués estat a la inversa. “Però no m’importa perquè nosaltres hem complert el nostre deure”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a ucraïna

Augmenten a dotze els morts en l’atac rus contra un hipermercat

barcelona
guerra a gaza

Camions amb ajuda humanitària comencen a entrar a la Franja pel pas de Kerem Shalom

barcelona
guerra a ucraïna

Rússia ataca un hipermercat a Khàrkiv quan era ple de gent

barcelona
política

L’ANC no se’n surt de triar nou president

barcelona

Les seus del PSC i Junts a Girona, vandalitzades

GIRONA
guerra a gaza

Israel ignora el Tribunal de l’ONU i intensifica l’ofensiva sobre Rafah

barcelona
guerra a europa

El cap de l’OTAN defensa els atacs d'Ucraïna contra territori rus

barcelona
política

Els socialistes avisen el poder judicial que haurà d’aplicar la llei d’amnistia

barcelona
política

El govern dels jutges difon una guia per aturar l’aplicació de la llei d’amnistia

barcelona