Política

ANNA OLIVER

PRESIDENTA D’ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ

“El blaverisme està apaivagat, no estem als anys noranta”

“Cal donar una resposta política, jurídica i social”

“Hi ha un risc evident que es folkloritze l’ús de la llengua”

La presidenta d’Acció Cultural del País Valencià afronta el nou govern de PP i Vox amb la certesa que el valencianisme està més viu i mobilitzat i que no es deixarà doblegar. El dijous passat es van manifestar a València en una protesta unitària.

Què li ha semblat l’inici de l’executiu?
És una declaració de guerra, perquè es van fer manifestacions totalment innecessàries i allunyades del que la majoria de la gent pensa i sols s’entenen en un marc de provocació política. Mazón [el president] va començar ofrenant noves glòries a Espanya, insistint que no subvencionaran les entitats que defensen la unitat de la llengua o els Països Catalans. És un missatge adreçat a un públic minoritari que arma molt de soroll, però saben que obrirà titulars. A més, és lamentable que el conseller de Cultura siga un torero que compartisca la censura.
Tot plegat passa quan el blaverisme semblava acabat.
El blaverisme està apaivagat. No estan parlant en clau valenciana, sinó en clau espanyola. Parlen de la València “siempre en castellano” per reforçar la campanya de Feijóo i dir que no cal votar Vox.
Volen tornar a aprovar una llei de senyes d’identitat.
Però què són les senyes d’identitat. la paella? No han calculat que no estem en els anys noranta, es pensen que si trauen l’espantall anticatalanista és suficient per a governar, però ara hi ha un teixit social que reacciona, com es va veure a Borriana, amb el suport d’entitats i partits, i la gent s’implica per la llengua.
Com afectarà la “llibertat d’elecció de llengua” a l’escola?
El PP i Vox estan convençuts que s’està adoctrinant les famílies, però no és així. Volen eliminar la normativa, però els serà difícil, si bé suprimiran el suport als plans lingüístics. Ara bé, hi ha llibertat de càtedra i si impugnen els plans, ens trobaran als tribunals
Com està la llengua?
Estem en un marc global de substitució lingüística [en tots els Països Catalans] i amb una davallada de l’ús social. Davant d’això, el paper de les institucions és important per a prestigiar i frenar eixa substitució. Hi ha un risc evident que es folkloritze l’ús de la llengua.
Quina estratègia seguiran?
La força està en la gent i l’activisme. Hem de prendre consciència i estar activats per denunciar, posar en evidència les seues contradiccions, un poc com l’entrevista de Feijóo a TVE, hem d’anar un pas davant d’ells. Cal donar una resposta política, jurídica i social. [Els valencianistes] hem crescut, estem a les institucions i al carrer i donarem una resposta al feixisme. Com amb la manifestació del 20 de juliol, volem que es veja la societat mobilitzada que no permetrà abusos de poder i que hi ha un teixit social que plantarà cara.
Com poden actuar pel català?
Hem de seguir amb els nostres programes d’actuació, treballant en l’àmbit digital, l’oci, la cultura. No ens hem de deixar guanyar.
De quina manera cal entomar les provocacions del PP i Vox?
Només fan que provocar, busquen protagonisme. Estan molt envalentits i en l’atac continu. Quan passe la campanya baixaran les provocacions perquè no es poden permetre un desgast constant. Després de les eleccions, ens donarem un temps per pensar com actuar de manera coordinada amb la resta de la societat civil. Explorem totes les vies pel català i els drets, coordinats amb altres entitats, i no descartem anar a Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez avança a les 11 la compareixença per anunciar si continua al capdavant del govern o no

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona
infraestructures

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona