Política

Les revistes censurades tornen a la biblioteca de Borriana

La “pressió social” ha estat clau, segons el regidor de Compromís a la localitat

Les revistes censurades per l’Ajuntament de Borriana de PP i Vox perquè “són en català” tornen a ser presents a la biblioteca municipal. Així doncs, Cavall Fort, Enderrock, El Temps, Camacuc i Llengua Nacional tornen a estar disponibles, segons ha avançat una de les publicacions afectades, El Temps, i el regidor de Compromís al municipi, Vicent Granel, ha explicat la causa clara de la decisió: “La pressió social i cultural ha pogut tombar la decisió que havia ordenat l’actual regidor de Cultura”, Jesús Albiol, que va voler iniciar una batalla contra la llengua i el que anomena “catalanisme”. Per tant, els borrianencs podran tornar a llegir aquesta revistes escrites en català.

Acció Cultural del País Valencià ha assegurat en un breu comunicat a través de les xarxes un missatge d’optimisme: “Hem guanyat: hem frenat el primer colp, el radicalisme ha fracassat”. Alhora, han anunciat que són “tossuts” i que vigilaran “perquè la censura no torni” i seguiran defensant la llengua i la cultura catalana. En el mateix sentit s’ha expressat Escola Valenciana, que ha defensat que és “una bona notícia i un exemple de tot el que podem aconseguir quan ens plantem pel valencià”, així com la consellera de Cultura del govern de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, que ha celebrat el triomf i ha agraït a les entitats i ciutadans que hagin alçat la veu contra un “despropòsit”. La mobilització popular es va veure a Borriana amb més d’un miler de persones concentrades davant de la biblioteca per protestar i reivindicar la llengua catalana, però també hi ha hagut milers de persones a València en la manifestació unitària del 20 de juliol i una altra concentració d’aquest dimecres a Torrent per defensar que el nom de l’auditori segueixi sent el de Vicent Torrent, fundador del grup musical Al Tall, censurat també per un ajuntament de PP i Vox.

La victòria de Borriana és un primer pas dels valencianistes, que esperen frenar la voluntat de retrocés de la dreta i l’extrema dreta. El regidor de Compromís a Borriana, Vicent Granel, ha valorat positivament “la reflexió de part de l’equip de govern”, si bé recorda que el consistori ha dit que el fet que les revistes no arribessin era una “invenció”, tot i que va succeir. Ara seguiran arribant-hi, com ja ha succeït, perquè la subscripció contreta ja està pagada i tot aquest any els ciutadans de Borriana podran llegir les revistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez avança a les 11 la compareixença per anunciar si continua al capdavant del govern o no

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona
infraestructures

Pistes independents: la clau

Barcelona