Dos espais de reflexió diferents, a Girona, sobre l’1-O: mostra d’art i sopar de lluita
La vigília del sisè aniversari de l’U d’Octubre, a Girona, va estar marcada ahir per dos actes destacats en l’agenda per reviure l’esperit i reflexionar-hi: una exposició institucional amb peces i obres d’art que una cinquantena d’artistes van enviar al president Carles Puigdemont a l’exili de Waterloo –que es podran veure fins al 4 de novembre a la Casa de Cultura– i, al vespre, un sopar d’homenatge als represaliats, a l’escola Verd, amb caràcter més popular.
Pel que fa a la mostra, promoguda per la Casa de la República, recull 30 de les escultures, pintures, fotografies i dibuixos que Puigdemont va començar a rebre a partir de l’octubre del 2017 a Bèlgica. Un moviment de solidaritat que va arrencar espontàniament, i recull la necessitat de 54 artistes per traslladar conceptes intangibles de la defensa de l’1-O, com ara la llibertat i la democràcia, als seus treballs.
Per la República. Accions culturals per La Casa de la República és el títol de la mostra. Arrenca amb un vídeo de salutació del president Carles Puigdemont, en què explica les motivacions, i el visitant també trobarà un seguit de poemes, de poetes per la República i una sala d’audiovisual al final del recorregut on es visionaran les obres donades. Es podrà visitar fins al dia 4 de novembre a la planta baixa de l’equipament –de dilluns a divendres d’11 a 20 h i dissabtes d’11 a 18 h, mentre que els dies festius romandrà tancada.
El mateix expresident va agrair ahir el suport, en connexió telemàtica, al centenar d’assistents a l’estrena, en què hi havia el seu dissenyador, Sergi Font, i l’exsenador Jami Matamala, a més del vicepresident de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, que va celebrar la iniciativa d’“apropar a la ciutadania els valors de tot un moviment artístic, amb l’avinentesa de l’efemèride”. Van ajudar a omplir les parets buides a Waterloo, el 2017, però ara les abandonen i tornen a casa perquè els catalans les puguin observar de prop.
Aquestes peces, i totes, en conjunt, queden recollides igualment en el catàleg que acompanyarà l’exposició. I la intenció és que a partir del novembre el muntatge sigui itinerant a través d’altres ciutats catalanes.
Un sopar més combatiu
En paral·lel, durant tot el dia els Consells Locals per la República gironins, i voluntaris de la Taula per la Independència-Girona Vota van treballar al pati de l’escola Verd per tenir a punt el sopar 1 d’Octubre, que va aplegar més de 150 persones al vespre.
L’edifici va aparèixer guarnit amb una enorme estelada penjant de la façana, fet que va cridar l’atenció de veïns i vianants, i va començar amb la projecció del documental 21 Fortaleses, un homenatge a la resistència de defensa de les seus electorals gironines durant l’1-O, davant les càrregues policials.
El moment central de la convocatòria va ser la intervenció de Lluís Llach, membre del govern del Consell, amb una crida a reivindicar la vigència del mandat dels més de dos milions de catalans que van votar al referèndum, i les opcions de fer-lo efectiu.
Després del sopar, les intervencions van continuar amb la projecció d’un missatge del raper Valtònyc, prèvia als parlaments de l’empresari Josep Campmajó –acusat pels fets de Tsunami Democràtic–; Albert Donaire, de Mossos per la República; o la lectura de poemes de l’escriptor i activista Toni Strubell.