Crit per “l’amnistia total”
L’acte organitzat pels CDR i les entitats de suport als represaliats exigeix que l’amnistia s’estengui a tots els presos polítics de l’Estat espanyol
Els encausats reclamen més suport i els CDR fan una crida a la desobediència
Més de 300 presos polítics, 4.500 persones represaliades pel procés i encara algunes més d’encausades: “Hi ha gent represaliada per haver defensat un habitatge digne o el seu lloc de treball.” Tots aquests són els que s’haurien de beneficiar de “l’amnistia total” que es va defensar i exigir ahir en l’acte fet a l’antiga presó Model. Així es va deixar clar davant centenars de persones –300 segons la Guàrdia Urbana– que havien estat convocades per les Plataformes Antirepressives de Barcelona i Ponent, CDR Catalunya, la Sectorial de Persones Represaliades de l’ANC i Desobediència Civil Catalunya, entre altres entitats.
La jornada havia començat molt abans, a les set del matí, quan unes marxes a peu sortien des de diversos punts de l’àrea metropolitana, com ara Badalona, Montcada i Reixac i Sant Feliu de Llobregat. Les mobilitzacions van provocar diverses afectacions en el trànsit a les principals vies de Barcelona. Prop de les dotze del migdia, les columnes van anar arribant a l’entorn de la Model. La més celebrada, per la seva espectacularitat, va ser la dels motoristes que havien sortit al matí des de Sitges.
Amb el títol Operació Judes: judici al poble català, es va iniciar l’acte, que va tenir una primera part dins l’antiga presó en què es van anar desgranant diversos testimonis de persones encara encausades pels fets de l’1 d’octubre. Les històries de com s’havien produït les detencions i la repressió que van viure represaliats com ara el Germinal, el Rafa i la Clara, a qui va representar la seva mare, van ser esfereïdores i gairebé de ciència-ficció policial. Les intervencions van servir, d’altra banda, per presentar la campanya de suport als represaliats, els quals van coincidir a reclamar més eines d’atenció psicològica i també financera i legal. Entre els participants, hi va intervenir Adrián Sas, manifestant condemnat a tres anys i mig de presó per l’Audiència Provincial de Barcelona, en una sentència ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ara està pendent de recurs davant el Tribunal Suprem (TS), que va insistir a reclamar una amnistia total i va fer una crida a la desobediència: “Si el Suprem confirma la meva condemna, no em presentaré voluntari a la presó ni m’amagaré. Que em vinguin a buscar”, va dir.
La paraula desobediència va ser, d’altra banda, una de les més emprades en tots els parlaments del matí, els quals va obrir l’exrepresentant de l’ANC Jordi Pesarrodona. L’activista i pallasso va acusar la classe política d’haver deixat sols els mobilitzats contra la repressió i va denunciar que no s’ha reconegut la força de l’abstenció en les darreres eleccions estatals: “No han reconegut que les 700.000 abstencions van ser un acte de protesta i només si ho reconeixen podran recuperar aquests vots”, va dir. Pesarrodona va defensar la desobediència com a única via per aconseguir la independència i va convidar a fer actes simbòlics per demostrar la fortalesa del moviment independentista: “Inundem Catalunya d’estelades i de color groc. Que es vegi la nostra força”, va reblar.