Política

escòcia

Victòria “sísmica” del laborisme a Escòcia

L’aclaparador triomf del Partit Laborista britànic en una elecció parcial apunta un possible tomb al Regne Unit

L’SNP s’enfonsa i els conservadors pràcticament desapareixen d’una circumscripció propera a Glasgow

Dura derrota del Partit Nacionalista Escocès (SNP) a les eleccions parcials celebrades dijous a la circumscripció escocesa de Rutherglen i Hamilton West, prop de Glasgow.

El laborista escocès Michael Shanks ha arrabassat a l’SNP per una majoria aclaparadora l’escó al Parlament britànic per aquesta circumscripció, que havia quedat vacant després que la diputada Margaret Ferrier fos expulsada per haver incomplert les normes de confinament durant la pandèmia.

El líder laborista, Keir Starmer, ha qualificat aquest divendres de “sísmic” un resultat que referma les expectatives del primer partit de l’oposició al Regne Unit en les eleccions generals de l’any que ve. Els laboristes necessiten guanyar escons a Escòcia si volen posar fi a tretze anys de governs conservadors i la votació de dijous era la primera prova de foc del líder laborista després de la caiguda de Nicola Sturgeon.

El resultat ha superat les expectatives laboristes escoceses. I és que el seu candidat, Michael Shanks, ha guanyat l’escó a la Cambra dels Comuns britànica per la circumscripció escocesa de Rutherglen i Hamilton West per 17.845 vots, davant els 8.399 de l’aspirant de l’SNP, Katy Loudon. Si la derrota ha estat dura pels nacionalistes escocesos, la que s’han emportat els conservadors podria qualificar-se d’humiliant. I és que pràcticament desapareixen. El candidat conservador, Thomas Kerr, només ha obtingut 1.192 vots. La quarta posició ha estat per la liberaldemòcrata Gloria Adebo i la cinquena per l’aspirant del Partit Verd escocès, Cameron Eadie, que han assolit 895 i 601 vots, respectivament. El transvasament als laboristes d’un 20,7% dels vots respecte a l’anterior elecció el 2019 eleva les esperances del partit de Starmer d’aconseguir una majoria en les eleccions generals, per a la qual necessita avançar a Escòcia, on fins ara tenia només un diputat.

La victòria ha coincidit amb el Congrés del Partit Laborista, que comença aquest cap de setmana a Liverpool i en el qual s’espera que Starmer avanci les idees del manifest electoral pel 2024.

Si aquests comicis eren la primera prova de foc pel líder laborista després de la caiguda de Sturgeon, també era el primer test electoral al qual se sotmetia Humza Yousaf des que va agar el relleu a l’exministra ministra escocesa el març passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona