Política

Ibarretxe viatja a Madrid amb la idea d'aplicar el seu pla B

El lehendakari plantejarà a Zapatero un procés de diàleg que ha d'acabar amb un acord similar al de Downing Street

El lehendakari Juan José Ibarretxe es presentarà aquest matí a la reunió amb José Luis Rodríguez Zapatero amb la mà estesa i amb la intenció d'intentar arribar a un acord amb el president del govern espanyol perquè autoritzi la celebració d'una consulta popular vinculant en què la societat basca pugui decidir lliurement el seu futur. El mirall, una vegada més, és Irlanda del Nord. El lehendakari plantejarà a Zapatero un procés de diàleg que ha d'acabar amb un acord similar al de Downing Street, que el 1993 va establir el principi de consentiment del Regne Unit a la voluntat popular de l'Ulster.
Ibarretxe, però, visita la Moncloa perfectament conscient que Zapatero no és John Major i que s'oposarà amb rotunditat a la convocatòria d'una consulta. Descartada la possibilitat de negociar res amb Moncloa, el lehendakari dóna per fet que haurà de recórrer al seu pla B. El juny vinent demanarà al Parlament basc que autoritzi una consulta popular no vinculant -sense validesa jurídica- perquè la societat exigeixi a totes les parts implicades en la resolució del conflicte que encetin un procés de negociacions per assolir la pau i la normalització política. Una consulta que s'hauria de celebrar el 25 d'octubre del 2008.

El missatge de Zapatero, exposat ahir en el decurs d'un dinar del Fòrum Abc, serà que, abans de parlar d'un nou pacte entre Euskadi i Espanya, Ibarretxe "busqui i aconsegueixi un acord entre bascos", és a dir, un acord ampli i majoritari que inclogui almenys el PNB i el PSE. Es dóna la circumstància, però, que el màxim partidari d'aquesta entesa, Josu Jon Imaz, ja no liderarà el partit basc en aquest procés.

Desconeixement
Ahir Zapatero va confessar, amb una mica de mofa fins i tot, que encara "no sap ben bé" de què va la consulta. "Espero saber-ho [avui]", va confiar, abans de deixar clar que només la considera una "idea". El que té clar és el seu destí: "No es farà perquè és il·legal; igual que jo no puc nomenar els membres del govern basc, ell no pot convocar consultes".

Aprofitant que parlava davant la crema de l'empresariat madrileny, Zapatero va animar bancs i caixes a no tallar l'aixeta dels crèdits i va enviar un dard a l'encara director del Fons Monetari Internacional i exdirigent del Partit Popular Rodrigo Rato. "L'FMI porta equivocant-se un Rato", va concloure intentant fer un acudit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts