Política

POLÍTICA

Li Keqiang, el primer ministre de la Xina que va tancar el país per la covid-19

La televisió xinesa confirma que la causa del traspàs ha estat un atac de cor

El que va ser primer ministre de la Xina, Li Keqiang, va morir ahir, divendres, a Xangai als 68 anys a causa d’un infart, segons han informat mitjans oficials de l’estat. El polític xinès va ocupar el càrrec entre el 2012 i aquest març. Segons va recollir l’agència Efe, la televisió xinesa CCTV va precisar que Li, que oficialment va deixar el càrrec per motius de salut, havia tingut dijous un atac cardíac i que “malgrat tots els esforços per salvar-lo”, va acabar morint poc després en un hospital.

L’11 de març Li Keqiang va ser substituït en l’Assemblea Nacional Popular per Li Qiang a proposta del president Xi Jinping, que en aquell moment va ser escollit per a un tercer mandat, una cosa mai vista al país.

Li Keqiang, de l’ala més liberal del partit comunista, va destacar per l’impuls que va donar a l’obertura i la reforma econòmica de la Xina, però les seves decisions van estar sempre supeditades a l’enorme poder de Xi Jinping. A més, el primer ministre es va trobar enmig d’una dècada convulsa a causa de la guerra comercial amb els Estats Units durant el mandat de Donald Trump i les seves amenaces, el deute del país i sobretot la pandèmia de la covid-19, que va començar precisament a la Xina, cosa que va fer que el país mantingués les fronteres tancades durant gairebé tres anys. L’impacte econòmic i també social d’aquelles decisions encara s’està notant en la segona economia del món. Va haver de fer front també a les acusacions que el virus s’havia originat en un laboratori.

L’antic primer ministre havia ingressat en el partit comunista el 1976 i va anar guanyant poder des de les joventuts fins que el 1998 es va convertir en el governador més jove de la Xina, a la província central de Henan. Després de ser governador també a Liaoning, va entrar en el Comitè Permanent del partit el 2007 i un any després va ascendir al càrrec de viceprimer ministre com a mà dreta de Wen Jiabao.

En el 18è congrés del partit es va aprovar un nou comitè central que va incloure Li Keqiang com a primer ministre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries