Política

comissió europea

Brussel·les prolonga sis mesos les ajudes estatals per compensar l’increment dels preus de l’energia

La Comissió accepta allargar el marc de suport fins al juny de 2024, tres mesos més respecte al plantejament inicial

La Comissió Europea ha acordat prolongar sis mesos més algunes de les ajudes estatals destinades a compensar l’increment dels preus de l’energia i altres efectes derivats de la guerra d’Ucraïna.

Després de dur a terme una consulta entre els vint-i-set, l’executiu comunitari ha acceptat renovar i incrementar els topalls de les ajudes que els estats poden lliurar a les empreses, així com prolongar les mesures de suport directament relacionades amb l’encariment de l’energia.

Per altra banda, seccions com les que fan referència a garanties i préstecs estatals i a injeccions econòmiques per reduir la demanda l’electricitat no s’estendran i expiraran aquest 31 de desembre.

D’aquesta manera, la Comissió no només ha acceptat allargar el marc d’ajudes estatals, sinó que ho ha fet per sobre els terminis que havia plantejat inicialment. La proposta inicial de Brussel·les suggeria mantenir les compensacions fins al 31 de març de 2024, un període que els estats havien sol·licitat que fos més llarg.

Les dues seccions afectades per la decisió són les que afecten les ajudes estatals a empreses i a les mesures de suport directament relacionades amb la pujada dels preus de l’energia.

En el primer cas, les companyies podran arribar a rebre 2,25 milions d’euros per cobrir els costos energètics durant l’hivern (el topall màxim era fins ara de dos milions d’euros). En el cas del sector agrícola, les ajudes passen de 250.000 a 280.000 euros, mentre que pel sector pesquer i aqüicultor pugen de 300.000 a 335.000 euros.

En el segon cas, la decisió es limita a prorrogar les mesures existents i autoritzar els estats a “continuar donant suport cobrint part dels costos energètics addicionals, sempre que els preus de l’energia superin de forma significativa els nivells previs a l’esclat de la crisi”.

En aquest sentit, la Comissió Europea també deixa clar que les seccions que fan referència a la transició cap a una economia neutra de carboni no es veuran afectades, mantenint les mesures de suport almenys fins al 31 de desembre de 2025.

Un cop anunciada la renovació de certes ajudes, l’executiu apunta que ara mateix no té intenció de tornar a enviar una consulta als estats membres i afegeix que les mesures temporals deixaran d’aplicar-se el 30 de juny de 2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries