Política

país basc

Otegi confirma que no serà el candidat d’EH Bildu a lehendakari

L’històric dirigent de l’esquerra abertzale diu que el seu lloc no és en el Parlament i parla de “canvi de cicle polític”

El polític basc aspira a continuar coordinant la coalició sobiranista, que integra el seu partit, Sortu, però també a Eusko Alkartasuna

Arnaldo Otegi no serà candidat a lehendakari en les eleccions al Parlament de Vitòria previstes per l’any que ve. L’històric polític de l’esquerra abertzale i coordinador general d’EH Bidlu ha comunicat oficialment aquest dilluns al migdia a la direcció política de la coalició sobiranista reunida a Sant Sebastià la seva decisió de no presentar-se ni postular-se a lehendakari dels tres territoris –Guipúscoa, Àlaba i Biscaia– en les eleccions previstes pel 2024. “El meu lloc no és en el parlament, sinó en construir ponts i acords”, ha dit l’històric polític basc, en declaracions recollides pels mitjans locals. Segons ha explicat en roda de premsa, la decisió de no ser candidat ja fa temps que l’havia pres. “Més d’un any, potser”, ha precisat.

A l’hora d’exposar els motius de la seva decisió de no presentar-se ha assenyalat el fet que el cicle polític al País Basc està canviant i una mostra d’això és, segons la seva opinió, els resultats de les passades eleccions municipals i forals en les quals EH Bildu va avançar en tots els tres territoris.

Otegi ha pronosticat que en la pròxima legislatura s’obriran debats importants al voltant dels drets nacionals i que farà falta acords amplis, diàleg i debat. I és en aquest àmbit on ha dit que pot aportar més, raó per la qual aspira a continuar com a coordinador general d’EH Bildu. “Cadascú ha d’estar al lloc que li correspon i el meu lloc no està en el Parlament dels tres territoris, sinó construint ponts, negociacions, fent molta feina i poc soroll. Caldrà filar prim, ser ambiciosos. En aquest espai és on jo podré aportar el millor de mi mateix, si els meus companys volen”, ha destacat.

Trepitjant els talons al PNB

En les passades eleccions municipals i forals, EH Bildu va millorar resultats a Guipúscoa, Àlaba i Biscaia. Va ser la segona força política més votada. La primera va tornar a ser el PNB, però aquesta vegada per només per 25.000 vots de diferència. És evident que la coalició sobiranista trepitja els talons als jeltzales, que conscients d’això també presentaran un altre candidat a lehendakari, Imanol Pradales, en substitució d’Iñigo Urkullu. Aquest canvi de cara del PNB si que ha estat una novetat, a diferència d’EH Bildu, que mai ha presentat Otegi com a cap de cartell en les tres ocasions en les quals la formació s’ha presentat a unes eleccions al Parlament de Vitòria. El 2012 Otegi estava pres i la coalició va presentar Laura Mintegi com a cap de cartell. El 2016 i el 2020 pesava sobre el polític basc la inhabilitació pel cas Bateragune, que es va extingir el 2021, i EH Bildu va presentar Maddalen Iriarte com candidata a la Lehendakaritza.

El nom al desembre

Amb la negativa d’Otegi, la coalició sobiranista obre ara el procés intern amb vista a les eleccions al Parlament de Vitòria de l’any que ve. Un procés que s’espera que conclogui el desembre, motiu pel qual en les pròximes setmanes es coneixerà el nom de qui serà el candidat a lehendakari de la coalició sobiranista, creada el 2012 i de la qual formen part la plataforma Alternatiba, Aralar, Eusko Alkartasuna (EA), Sortu, BIldu i Amaiur. Han començat a sonar noms de possibles candidats, entre els quals figuren la portaveu d’EH Bildu al Parlament de Vitòria, Nerea Kortajarena, i la parlamentària Oihana Etxebarrieta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries