Política

política

ERC, Bildu i BNG no seran al Congrés perquè hi haurà el Rei

Han signat una declaració conjunta en què deixen clar que la monarquia és una institució “incompatible” amb els principis democràtics

ERC, EH Bildu i BNG no seran avui al matí a l’obertura solemne de la XV legislatura espanyola en un gest de deslegitimació de la monarquia perquè l’acte serà presidit pel rei Felip VI. Els tres partits han signat una declaració conjunta per justificar la seva absència a l’acte en què expliquen que la monarquia és una institució “incompatible” amb els principis democràtics i no els representa. Segons informa EFE, amb el títol “No tenim rei. Democràcia, llibertat, repúbliques”, els tres partits sobiranistes i republicans han encapçalat una declaració en què afirmen que “la monarquia és una institució anacrònica, incompatible amb principis democràtics essencials en tant que hereditària i vitalícia”. En el cas d’Espanya, afegeixen, aquest caràcter “antidemocràtic” s’accentua pel fet que la monarquia va estar imposada pel dictador Francisco Franco i és, en aquest sentit, una “herència del franquisme”.

En la declaració en què justifiquen l’absència a l’acte que a les 11:00 del matí presidirà Felip VI amb la reina Letícia i la princesa Leonor, tots tres partits deixen clar que una veritable democràcia només serà possible des de la “ruptura” amb l’herència, les bases i els valors que representa el rei i la seva figura. En part perquè a l’Estat espanyol la monarquia té l’objectiu de “mantenir i imposar la unitat d’Espanya i les seves lleis” tot negant els drets civils, polítics i nacionals de les societats catalana, basca i gallega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia