Política

L’expresident del TC Pérez de los Cobos: “L’amnistia és un “desafiament a l’ordre constitucional”

Fa una crida a “batallar” la norma als tribunals espanyols i a Europa

L’expresident del Tribunal Constitucional (TC) Francisco Pérez de los Cobos ha assegurat aquest dijous que la proposició de llei d’amnistia a implicats en el procés d’independència de Catalunya “és un desafiament a l’ordre constitucional” que no té encaix a la Carta Magna perquè vulnera el principi de separació de poders. De los Cobos també ha animat a “batallar la norma als tribunals ordinaris i recórrer-la amb rigor davant el TC”, així com anar a Europa.

De los Cobos ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció en una jornada sobre aquesta iniciativa organitzada pel PP al Congrés dels Diputats, en què els magistrats emèrits del TC Jorge Rodríguez Zapata i Andrés Ollero han coincidit amb ell en què aquesta amnistia és inconstitucional.

Segons informa Efe, Pérez de los Cobos, que va ser president del TC entre el 2013 i el 2017, ha qualificat la iniciativa del grup socialista d’“enormement preocupant” i ha destacat que “dels acords entre el PSOE i els seus socis parlamentaris, el més greu és el subscrit amb Junts perquè recull un programa d’esmena de l’ordre constitucional del qual l’anomenada llei d’amnistia és el primer pagament d’un pacte lleoní”.

D’aquest acord amb Junts ha subratllat “l’obscena assumpció plena per part del partit del govern central del relat separatista i del marc de negociació que els independentistes han reivindicat”.

El president emèrit del TC ha lamentat que “el partit al govern espanyol hagi comprat íntegrament el relat de l’independentisme sobre el procés, incloses les piruetes històriques”. Considera que “el relat es dona de cara amb la realitat, que va ser la d’un intent de cop d’Estat frustrat per l’actuació dels poders de l’Estat, el TC, els jutges i tribunals, els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat i el rei”.

I considera que es tracta d’“una cosa encara pitjor, l’acceptació plena de totes les reivindicacions de l’independentisme, referèndum d’autodeterminació, sistema de finançament privilegiat per a Catalunya, llei d’amnistia, participació directa de Catalunya a les institucions europees i, en general, internacionals i mediador internacional per garantir el compliment dels acords”.

També ha mostrat la seva preocupació per la referència en aquests acords al “lawfare” pel qual té de “deslegitimador del nostre Estat de dret i en darrera instància de la nostra democràcia, és purament i simplement l’acceptació que les activitats jurisdiccionals desenvolupades contra els independentistes que van cometre delictes han constituït processos polítics”.

També ha recordat que “la voluntat del constituent va ser excloure de les competències taxades de les Corts Generals la d’amnistiar”.

“Aquesta exclusió de l’amnistia és perfectament coherent amb la reserva de jurisdicció que a favor dels tribunals estableix la Constitució i l’amnistia suposa una invasió pel poder legislatiu en l’àmbit que la Constitució reserva al judicial”, ha insistit Pérez de los Cobos, que entén que a més la iniciativa soscava greument el principi d’igualtat.

I ha manifestat que “a ningú se li amaga que la finalitat de la norma no ha estat ni és la que formalment es declara, sinó la que resulta del tracte subscrit entre el govern espanyol i Junts, és a dir l’autoamnistia a canvi de la investidura de Pedro Sánchez amb el vot a favor de tots els diputats de Junts i és el que porta a signar la constitucionalitat del que fins ahir no ho era”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia