Política

El Centre per al Diàleg Henry Dunant, el verificador internacional de Junts i PSOE

L’entitat, que té la seu a Ginebra i estarà present a la reunió d’aquest dissabte a Suïssa, va intervenir en les negociacions per a la fi d’ETA

El Centre per al Diàleg Humanitari Henry Dunant, amb seu a Suïssa i que va ser l’encarregada d’anunciar la dissolució d’ETA el 2018, serà l’entitat que actuarà com a verificadora en les reunions entre Junts i el PSOE que han de servir per a garantir els compliments dels acords firmats entre els dos partits per a la investidura de Pedro Sánchez. Segons ha avançat el diari El Español, representants de les dues formacions, encapçalats per Santos Cerdán i Jordi Turull, es trobaran aquest dissabte a la seu de l’entitat a Ginebra.

Segons explica l’entitat a la seva pàgina web , Henry Dunant té com a objectiu “prevenir i resoldre conflictes armats a tot el món a través de la mediació i la diplomàcia discreta”. Des del seu web es pot accedir a la declaració que el director de l’entitat, David Harland , va fer per anunciar el 3 de maig del 2018 la dissolució d’ETA .

L’entitat, que porta el nom del creador de la Creu Roja i Premi Nobel de la Pau, assegura que actua tant en conflictes internacionals com nacionals i locals, amb governs, grups armats o partits polítics en conflictes regionals o bilaterals amb l’objectiu d’evitar escalades de tensió o violència entre els diferents actors implicats. I assoleix aquesta missió constituint una plataforma per establir el diàleg entre les dues parts enfrontades per dissenyar una estratègia que ajudi a arribar a acords.

L’entitat, que es finança amb donacions privades (fundacions filantròpiques i particulars) i públiques (aportacions de governs de Suïssa, Noruega, Alemanya o el Regne Unit i institucions com l’ONU i la UE), ha treballat en la resolució de conflictes arreu del món, com per exemple en el conflicte armat de les FARC a Colòmbia, el final del conflicte entre el govern d’Indonèsia i el moviment Aceh Lliure després de 29 anys de lluita armada o la negociació d’un alto el foc a Líbia.

Segons explica el diari El español, va ser el president Puigdemont qui va contactar amb el centre Henry Dunant i Pedro Sánchez va acceptar que actués com a verificador per la vinculació existent tant amb Javier Solana, que és president d’honor de l’entitat, com amb l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, sota el govern del qual es va dur a terme la negociació amb ETA a la seu del centre per la pau a Ginebra que va acabar amb la dissolució de la banda terrorista.

El PSOE demana “discreció”

Si Sánchez va defensar ahir la presència d’un verificador en la primera entrevista que va concedir a un mitjà de comunicació després de la seva investidura, aquest divendres també ho ha fet el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, que ha considerat que el punt de partida és “una enorme desconfiança mútua” que fa necessari un “mecanisme” que “verifiqui” les converses i els acords. López ha demanat “discreció” davant la reunió d’aquest dissabte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia