Política

L’Audiència Nacional tramita la recusació d’Alay contra García Castellón en el cas Tsunami

Boye acusa al magistrat d’obrir “una causa general contra líders independentistes” en un recurs d’apel·lació presentat aquest divendres

Puigdemont carrega contra els jutges, a qui ha qualificat de “corbs togats” que es “regiren i ensenyen urpes i ullals”

L’Audiència Nacional ha començat la tramitació de l’incident de recusació del magistrat Manuel García Castellón demanada pel cap de l’oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, en la causa del Tsunami Democràtic, segons ha avançat TV3 i ha confirmat l’ACN. La lletrada de l’administració de justícia del jutjat central d’instrucció número 6 ha passat l’incident al magistrat substitut de García Castellón, el jutjat central número 3, i també a la sala penal, que haurà d’instruir l’incident de recusació.

Precisament aquest divendres l’advocat d’Alay, Gonzalo Boye, ha presentat un recurs d’apel·lació en què, segons informa Efe, ha acusat al jutge del cas Tsunami de dirigir “una actuació processal absolutament erràtica, absent de qualsevol base indiciària i que podria reunir les característiques d’una causa general contra líders independentistes catalans, donat el seu caràcter prospectiu”.

En el recurs, l’advocat rebat l’última interlocutòria de García Castellón, coneguda dilluns passat, en què va acordar noves diligències dirigides a provar el caràcter terrorista de les protestes que van portar a bloquejar l’aeroport del Prat el 14 d’octubre de 2019 arran de la sentència de l’1-O.

Entre les diligències, el jutge de l’Audiència Nacional oferia informació a la família del turista francès que va morir el dia de la protesta a l’aeroport per personar-se com a acusació particular i demanava dades a l’OTAN i altres organismes internacionals sobre les incidències aèries que va provocar el bloqueig.

Boye expressa en l’escrit la seva “sorpresa” i “preocupació” pel fet que el titular del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional continuï “actuant com si no es trobés recusat per diverses parts, inclosa aquesta defensa” en relació a les manifestacions que García Castellón va fer sobre l’amnistia en un fòrum tot uns mesos enrere. També recorda que, segons la llei, si la recusació “no suspèn el curs de la causa” el jutge recusat hauria de ser substituït fins que hi hagi una resolució sobre la recusació. A més, adverteix que el substitut no pot ser el jutge de reforç del jutjat.

Boye, que també posa en dubte el fet que “el repartiment” de les causes relacionades amb l’independentisme català acabin sempre en aquest únic jutjat, critica que el magistrat hagi esperat quatre anys des de l’obertura de la investigació per a demanar aquestes proves. “Si això no és una dilació indeguda i una vulneració de la tutela judicial efectiva, llavors desconeixem què ho seria”, sentencia.

L’advocat d’Alay i Puigdemont també pregunta pel “sentit” que el jutge primer demani al Suprem assumir aquesta causa perquè ell no pot investigar aforats, com l’expresident, per després “no tramitar el recursos pendents” i, finalment, “es dediqui a acordar diligències de tot tipus i a través de les quals pretén basar el relat de fets continguts en l’Exposició Raonada” al tribunal.

D’aquesta manera, Boye també denuncia el retard del jutge per tramitar els recursos contra la seva decisió de dirigir la investigació per terrorisme contra Puigdemont i la secretària general d’ERC, Marta Rovira. Precisament aquest dijous, la fiscalia també va demanar a García Castellón celeritat per elevar el seu recurs a la sala.

Puigdemont, contra els jutges

El president Carles Puigdemont ha carregat aquest divendres contra la cúpula judicial que aquests últims dies s’ha posicionat en contra de la llei d’amnistia i que mantenen “la repressió contra l’independentisme”. En un missatge a la xarxa Instagram, l’eurodiputat de Junts ha fet referència a als “atacs i amenaces” dels jutges, a qui ha qualificat de “corbs togats” que es “regiren i ensenyen les urpes i ullals, i se’ls posa cara de general Pavía”, en referència al general que va protagonitzar el cop d’estat que va acabar amb la Primera República espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.