Política

Política

Un desordre de mal explicar

Dos informes del secretari municipal exposen que la tramitació de les ordenances de Girona ha estat confusa

L’acord de ple del 26 d’octubre corre el risc de ser impugnat per irregularitats

L’equip de govern rebat la petició de nul·litat del PSC amb un informe de l’àrea de Gestió Tributària

L’aprovació inicial de les ordenances municipals de Girona per al 2024 està en període d’al·legacions. Les taxes i els impostos es podrien aprovar, de manera definitiva, el dia 21 d’aquest mes. El 26 d’octubre només l’equip de govern, de Guanyem (8 regidors), Junts (6) i ERC (3), va donar suport a un assumpte rellevant, però que s’ha tramitat de manera desordenada. Dos informes del secretari municipal de la corporació detallen l’embolic de la tramitació.

El principal grup de l’oposició, el PSC, afirmava dilluns que les ordenances són nul·les per irregularitats en el procés. Bea Esporrín feia públic un informe del secretari del dia 21. L’edil sosté que el funcionari de l’Estat els dona la raó a l’hora d’anul·lar el dictamen aprovat en la comissió informativa del 19 d’octubre.

En l’esmentat informe, el secretari reconeix que la sessió de la comissió podria estar “viciada de nul·litat”, en el sentit que aquell dia no hi havia l’informe de la Secretaria General, preceptiu i que va arribar el 25 d’octubre, és a dir, després de la convocatòria de la comissió (el 13 d’octubre) i de la mateixa sessió (el dia 19). Això i la falta d’estudi de costos fan que l’aprovació del dictamen sigui irregular –al·lega el PSC–. El secretari, però, també diu que ell no és ningú per dir si en la reunió de la comissió hi havia tota la informació necessària.

La responsabilitat de la tramitació de les ordenances ha estat del grup municipal de Guanyem, el soci majoritari. És el primer cop que la formació municipalista entoma els treballs que inclouen la pujada del 25% de la taxa d’escombraries i del 3,6% de l’impost sobre béns immobles (IBI).

En plena tramitació i abans del ple del 26 d’octubre, un informe del mateix secretari exposa que la proposta d’acord és “poc clara i precisa”. El secretari no entén la documentació i requereix que li ho aclareixin. Vol que s’hi incorporin “les modificacions que s’introdueixen a cadascuna de les ordenances”, quines es canvien i quines s’apugen un 3,6%.

Al final, un dia abans del ple, el secretari fa l’informe preceptiu i el mateix dia del ple al matí l’expedient d’ordenances incorpora l’informe justificatiu de la taxa de residus i deu documents annexos. Aquest és un dels arguments en què es basa el PSC per demanar la nul·litat de les ordenances. Considera que el 19 d’octubre no hi havia prou documentació i que no ha pogut analitzar bé la documentació a causa de la tardança.

Els socialistes demanen que l’equip de govern rectifiqui i faci marxa enrere. Això voldria dir que la modificació de taxes se suspèn i les ordenances es prorroguen –l’any passat Junts i ERC, en minoria, ja les havien prorrogat per falta de suport–. Si l’equip de govern no ho fa, la situació podria acabar amb una denúncia al jutjat contenciós administratiu.

Fonts consultades per aquest diari assenyalen que un secretari no té potestat per anul·lar res. Però el seu informe del 21 de novembre podria ser un argument de pes per anar als jutjats i provocar l’anul·lació de les ordenances o bé a curt termini la suspensió cautelar, afirmen altres veus.

L’equip de govern treballa amb vista a aprovar el pressupost per al 2024. Demà en donarà detalls. Divendres va desestimar el recurs dels socialistes contra la nul·litat de la comissió informativa. Un informe del cap d’àrea de Gestió Tributària sosté que el 19 d’octubre hi havia tota la informació necessària i que en cap cas s’ha vulnerat el dret a la participació política –el no del PSC del dia 19 es va mantenir el dia 26–. El PSC també ha presentat un recurs contra l’acord de ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia