Política

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez serà el verificador en les reunions de Junts i PSOE

La discreció marca la primera trobada entre els dos partits a Suïssa

Puigdemont, Turull, Nogueras i Cerdán asseguren que s’ha desenvolupat en un ambient “cordial i de treball”

La discreció és clau per assolir acords en la mediació de conflictes. Aquesta és una de les característiques que experts en la resolució de conflictes, com el Centre per al Diàleg Humanitari Henry Dunant que ha intercedit en el conflicte català, consideren essencial perquè s’avanci en la resolució de conflictes i s’arribi a acords. Aquest dissabte els representants de Junts i PSOE han iniciat a Suïssa la primera reunió de seguiment dels pactes que van assolir per investir Pedro Sánchez. Una reunió que s’ha desenvolupat “en un ambient cordial i de treball” i que ha permès “continuar avançant” en les negociacions, segons el comunicat emès conjuntament pels dos partits al final de la mateixa.

En aquesta primera trobada després de la investidura de Sánchez hi ha intervingut la figura del verificador, que finalment han donat a conèixer les dues formacions i que ha estar present en la trobada. Es tracta del diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez (San Salvador, 1955) que coordinarà el “mecanisme internacional” pactat en l’acord per a la investidura. Galindo Vélez va viure de prop la resolució del conflicte armat a Colòmbia, en les negociacions entre el govern de l’Estat i les FARC que va acabar amb la firma d’un acord de pau el 2016. Ha estat ambaixador d’El Salvador a Colòmbia i França i representant de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats a diferents països.

El secretisme ha marcat aquesta primera trobada, que ha reunit, per part de Junts, Carles Puigdemont, Jordi Turull i Míriam Nogueras, i per part del PSOE, el secretari d’Organització del partit, Santos Cerdán, que ja va participar en les negociacions per la investidura que es van celebrar a Brussel·les. Tots ells van arribar aquest divendres en cotxe o en avió fins a la capital suïssa per a participar en les negociacions. I Cerdán ha tornat en l’únic vol cap a Madrid que hi havia programat per aquest dissabte a la tarda.

Precisament a l’aeroport, Cerdán ha assegurat en unes breus declaracions als mitjans de comunicació que la trobada, que ha qualificat de “reunió de treball” ha anat “bé” i ha confirmat que hi haurà més reunions, tot i que ja seria passades les vacances de Nadal, l’any que ve.

L’expectació que ha generat la reunió ha tingut reaccions a Catalunya, segons informa l’ACN. El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha tret pit de la “feina prèvia” que ha fet els últims anys la formació independentista que considera ha permès “obrir el camí” per assolir la llei d’amnistia.

Precisament en aquest sentit, el vicepresident i portaveu de JxCat, Josep Rius, ha minimitzat els fruits que va donar la legislatura passada la taula de diàleg entre ERC i el PSOE, posant el focus en els acords entre els socialistes espanyols i el seu partit: “La negociació comença ara”.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha fet una crida a no està tant pendent del que passa Ginebra i optar per fixar la mirada a més llarg termini i centrar-se en buscar solucions a allò que afecta a la ciutadania: “Hi ha massa gent preocupada per què passa aquest matí, demà o demà passat”. També ha posat en valor la capacitat d’arribar a acords per davant de la defensa dels propis interessos i ha tornat a fer referència a l’acord de pressupostos per l’any que ve, assegurant que primer cal fer balanç dels acords arribats pels comptes del 2023.

Des dels Comuns, la seva líder, Jéssica Albiach, ha demanat a Junts i ERC que les taules de diàleg acordades amb el PSOE serveixin “per cooperar” i “no per competir”. També ha aplaudit la reunió entre Junts i PSOE a Suïssa que ha situat en la “normalitat democràtica” i ha desitjat que sigui “la primera de moltes”

D’altra banda, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat als portaveus al Congrés, el Senat i el Parlament Europeu que activin qualsevol mecanisme parlamentari per obligar el govern espanyol a informar del contingut de la reunió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia