Política

Qui és Francisco Galindo Vélez, el verificador de Junts i PSOE?

L’experiència com a diplomàtic, defensor dels drets humans i la resolució de conflictes, ha estat considerat un bon perfil per coordinar el “mecanisme internacional” per avançar en els acords

Francisco Galindo Vélez és la persona acordada per Junts i el PSOE per “coordinar el mecanisme internacional” que ha d’actuar com a verificador en les reunions que, després de la primera trobada d’aquest dissabte a Suïssa, celebraran els dos partits mensualment per fer un seguiment del pacte que va permetre la investidura de Pedro Sánchez, tal com van pactar les dues formacions.

En finalitzar la trobada d’aquest dissabte, Junts i PSOE van fer públic un breu comunicat de només dos paràgrafs en què només es deia que el diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez (San Salvador, 1955) seria el mediador i que ja havia estat present en la primera reunió a Ginebra. “Els dos partits li han agraït el seu compromís a posar a disposició de les parts la seva experiència i la seva voluntat de contribuir a assolir la solució política i negociada al conflicte”, acabava el comunicat.

Però qui és Galindo Vélez i quina ha estat la seva experiència en resolució de conflictes polítics? Llicenciat en Ciències Jurídiques i Polítiques amb estudis de doctorat i post doctorat en universitats internacionals de Boston, Nova York, Ginebra i París. També va ser representant de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) del 1987 al 2008 en diversos països (França, Colòmbia, Egipte, Mèxic) i representant regional adjunt a Mèxic, Guatemala, Hondures, Nicaragua, Costa Rica, Panamà, El Salvador, Cuba i Belize. D’aquesta manera va adquirir experiència en la defensa i reivindicació dels drets humans en les persones desplaçades per conflictes bèl·lics i polítics. Després, Galindo va ser designat ambaixador de El Salvador a França (2010-2915) i a Colòmbia (2016-2020). Precisament va ser en aquest últim país (ja hi havia estat com a representant de l’ACNUR el 1997-1998 i 2002-2004) on va viure de prop les negociacions entre el govern colombià i les FARC que van acabar el 2016 am la firma de l’acord de pau, que va acabar amb més de mig segle de conflicte armat. Precisament va ser en aquest procés, Galindo va participar, en nom d’El Salvador, en la verificació dels acords de l’Havana entre el govern colombià i les FARC.

Tot plegat l’ha fet forjar una experiència com a persona defensora del diàleg, la mediació i la defensa de la pau com punts essencials en la resolució de conflictes. Coneixedor dels conflictes interns de l’Estat, castellanoparlant i amb un caràcter dialogant i discret, s’ha considerat un perfil idoni per encapçalar aquest “mecanisme internacional” que haurà de verificar els punts dels acords de Junts i el PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.