Política

Dubai

Els experts alerten de la inevitabilitat de superar els 1,5 graus d’escalfament global

Un grup de científics internacional presenta a la COP28 un informe sobre l’estat de la qüestió del clima

El món hauria d’evitar que l’escalfament global superi en 1,5 graus els nivells preindustrials, però aconseguir-ho, tal com fixa l’Acord de París, s’està convertint en “ràpidament inevitable”, segons l’informe Deu reflexions noves en ciència climàtica presentat aquest diumenge en el marc de la Cimera del Clima COP28 de Dubai. Signat per un grup de 67 científics de vint-i-quatre països, els experts adverteixen que cal posar fi amb urgència als combustibles fòssils.

L’informe actualitza els principals coneixements científics sobre el clima i subratlla que superar els 1,5 graus comportarà “un augment significatiu dels riscos i la incertesa” climàtica. Per aquest motiu, advoquen per reduir al màxim la magnitud i el temps en què el món estigui per sobre d’aquest llindar per disminuir les pèrdues i els danys, així com el risc de canvis que esdevinguin irreversibles. “Només seríem capaços [de revertir l’escalfament] mitjançant transformacions vertaderament radicals que encara no s’han observat”, lament.

Marcos Fernández, del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals de Catalunya (Creaf), participa en un dels capítols, que analitza com respondrà la natura al canvi climàtic. En un comunicat del Creaf, Fernández explica que “històricament, en el balanç global del carboni atmosfèric, els ecosistemes terrestres n’han absorbit al voltant d’un 30% i els oceans, un 25%, però és molt possible que absorbeixin menys carboni del que es preveu en el futur”, per exemple, pel canvi en el règim d’incendis.

El document també posa l’accent en la pèrdua de glaceres, que s’està accelerant. Apunta igualment que la immobilitat humana en àrees exposades a riscos climàtics està augmentant, i sosté que reformar els sistemes alimentaris contribueix a una acció climàtica justa.

Aquest projecte és fruit d’una iniciativa conjunta de Future Earth, Earth League i el World Climate Research Programme (WCRP) i es fa cada any des del 2017 per ajudar a la comunitat científica i política internacional a prendre decisions amb base científica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia