Política

nigèria

L’exèrcit nigerià mata “per error” a 85 civils en un atac aeri

Les víctimes estaven celebrant una festa a la localitat de Tudun Biri, a l’Estat de Kaduna

Almenys 85 civils van morir i 66 més van resultar ferits diumenge al vespre en una operació aèria de l’exèrcit de Nigèria al nord del país. L’atac, un dels més mortífers registrats en el país, es va produir a la localitat de Tudun Biri, a l’Estat de Kaduna, durant una celebració religiosa, segons informen aquest dimarts les autoritats citades per l’agència Efe. Segons les mateixes fonts, desenes de persones participaven en la celebració quan un dron de l’exèrcit nigerià els va atacar. L’exèrcit, en un primer moment, va negar la seva implicació, però posterior ha admès ser darrere de l’atac. El ministre de l’Interior de l’estat de Kaduna, Samuel Aruwan, ha explicat que l’exèrcit nigerià estava fent una operació de rutina contra grups armats al nord del país.

El president nigerià, Bola Ahmed Tinubu, ha qualificat l’incident de “molt desafortunat, preocupant i dolorós” i ha anunciat l’obertura d’una investigació, informa l’agència Efe.

Amnistia Internacional eleva la xifra de morts fins a 120 i recorda, en un comunicat recollit per les agències internacionals, dos incidents similars en els quals l’exèrcit nigerià va matar accidentalment a civils mitjançant atacs aeris. El primer va tenir lloc el 18 de desembre de 2022 i en ell van morir 64 persones, mentre que el segon va tenir el passat 24 de gener i va causar una quarantena de morts més. Nigèria, explica l’agència Efe, lliura des de fa més de deu anys una guerra no declarada en els estats del centre i el nord del país contra grups armats que operen a la zona. Els atacs es repeteixen tot i les reiterades promeses del govern nigerià de posar fi a la violència d’aquests grups amb el desplegament de més forces de seguretat a la zona. A aquesta inseguretat, afegeix Efe, se suma la provocada des del 2009 per l’activitat del grup gihadista Boko Haram al nord-est del país i, a partir del 2016, també de la seva escissió, l’Estat Islàmic a la Província d’Àfrica Occidental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona