Política

Armengol reivindica el consens de la Constitució del 78

La presidenta del Congrés reclama que es compleixin tost els mandats per garantir una vida més digna a la ciutadania

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha recordat avui el consens polític i social que va propiciar l’aprovació de la Constitució espanyola ara fa 45 anys, i ha reivindicat el treball conjunt per avançar en el benestar de la ciutadania, la lluita contra el canvi climàtic i la justícia social. Ho ha fet durant la cerimònia en el Congrés que ha seguit l’acte solemne d’hissada de la bandera espanyola que per primer cop s’ha fet a la plaça de la Marina del Senat, i que Armengol ha presidit amb el seu homòleg al Senat, Pedro Rollán. L’acte de celebració s’ha produït hores després que Podem hagi trencat amb Sumar i enmig de la polèmica sobre la constitucionalitat de l’amnistia que es començarà a tramitar al ple del Congrés la setmana que ve.

“Celebrem 45 anys que van començar amb un moment excepcional de la història del nostre país: per una vegada érem capaços de posar-nos d’acord”, ha rememorat, tot referint-se a l’aprovació d’un projecte que va ser ratificat pel poble espanyol “amb una majoria aclaparadora ”. La presidenta del Congrés ha instat no només a celebrar la Carta Magna sinó a “seguir esforçant-nos per reflectir-nos en ella”. Armengol ha fet una crida als grups perquè “arribin a acords en benefici del bé comú i de les properes generacions”. La principal missió dels representants públics és “desplegar i actualitzar els mandats de la Constitució, i fer-ho des del pluralisme i el respecte a la legitimitat de l’altre, arribant a acords amb l’única finalitat de garantir una vida més digna a cadascú dels nostres conciutadans”.

Han passat 45 anys des d’aquell “moment excepcional”, segons Armengol, i tot i que “hem avançat molt des del 1978”, això no significa que s’hagi desplegat plenament l’articulat de la Constitució. Falta, per exemple, “l’urgent reforma de l’article 49”, que tracta les persones amb discapacitat de “disminuïts”. També ha defensat que no cal defensar la renovació de la Constitució per a “qüestions tan bàsiques com convertir el Senat en una veritable cambra de representació territorial”.

Armengol ha qualificat l’Estat espanyol, com un dels pilars de la Unió Europea “i un dels més avançats en polítiques socials i d’igualtat”. Un referent en la implantació d’energies renovables , en la creació de feina i en la proximitat de les polítiques educatives i sanitàries. Però “la realitat és que encara queden assignatures pendents” per garantir la igualtat, l’accés a l’habitatge, els serveis públics i el medi ambient. Això és manifesta, amb una gran cruesa, en l’assassinat de 55 dones enguany només pel fet de ser-ho. També en la manca d’un sostre digne per a moltes persones, com mostra el fet que l’edat mitjana d’emancipació ha superat per primer cop els 30 anys. La Constitució reconeix el dret a l’educació i la salut, “i no ho aconseguirem si no complim estrictament l’article 31”, que es refereix al sosteniment de la despesa pública mitjançant un sistema tributari just. Armengol ha fet també una crida urgent a frenar l’emergència climàtica. I ha conclòs amb una reivindicació de la riquesa que aporta la diversitat territorial i la necessitat del diàleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia