Política

Sánchez declara la voluntat de desencallar la renovació del CGPJ

El president del govern espanyol es vol reunir amb Feijóo abans que acabi l’any

Aragonès diu que la Constitució no garanteix els drets de la ciutadania catalana

El conflicte entorn de la renovació del Consell General del Poder Judicial ha posat avui de manifest, de nou, les divergències entre el PSOE i el PP. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha declarat la voluntat de reunir-se amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, abans que s’acabi l’any per intentar convèncer-lo de la necessitat de desbloquejar ja la renovació del CGPJ, que té el mandat caducat des de fa cinc anys, i d’altres qüestions que considera prioritàries. Entre elles, l’aprovació d’un nou sistema de finançament autonòmic i la reforma de l’article 49 de la Constitució per eliminar el terme “disminuït” per referir-se a les persones amb alguna discapacitat. Així ho ha expressat en una conversa informal amb els periodistes després de l’acte celebrat al Congrés amb motiu de la commemoració de la Constitució espanyola.

Sánchez ha defensat que en els tres assumptes hi ha d’haver avenços, tot i que no acceptarà imposicions pel que fa a la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. Ha insistit que el que ha de fer el PP és assumir les majories parlamentàries. El líder popular, Alberto Núñez Feijóo, ha carregat contra la postura del PSOE en la renovació del CGPJ. “El nostre projecte és garantir la independència del poder judicial, i el projecte del govern és controlar el poder judicial. Espero que el govern canviï la seva postura, perquè defensar la independència del poder judicial és el que defensa la Constitució”, ha declarat en l’acte d’aquest matí. “Jo no puc ser còmplice del control de les institucions de l’Estat. Jo no hagués acceptat el fiscal general de l’Estat que ha nomenat el govern; no hagués acceptat els magistrats del Tribunal Constitucional, alts càrrecs del govern que ha nomenat el govern; no hagués acceptat el nomenament de la presidenta del Consell d’Estat anul·lat pel Tribunal Suprem”. I ha reblat: “tenim tantes mostres del control polític de les institucions de l’Estat que hi ha un dic en favor de la independència del poder judicial, i l’hem de mantenir ferm”.

El pes dels minoritaris

Feijóo es va referir també al pes que “els partits minoritaris”, com els ha definit, tenen en la política espanyola en aquests moments. La tranquil·litat amb què, al seu parer, ha transitat la Constitució els darrers 45 anys “ lamentablement es va començar a esquerdar en els últims quatre o cinc. Els independentistes van començar a prendre protagonisme a la política espanyola i avui estem presenciant la pitjor crisi constitucional que ha viscut Espanya en aquests 45 anys”, ha dit. Aquests “partits minoritaris han pactat amb un partit d’Estat i han fet un tracte: presidència del govern a canvi d’un atac continu a les nostres institucions i la nostra constitució”, segons el líder popular, i això, segons ha afirmat, “ha motivat que el president del govern espanyol lideri un moviment en contra de la constitució”. Tot referint-se a Sánchez, ha assegurat que “avui no es pot celebrar la Constitució i d’aquí a sis dies presentar com el primer projecte de llei d’aquesta legislatura una esmena a la totalitat de la constitució del 78”, fent al·lusió a l’amnistia.

D’altra banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat a la xarxa social X que la Constitució “no garanteix els drets que mereix la ciutadania de Catalunya”, Aragonès ha afegit que “avui més que mai, seguim treballant per una Catalunya independent que ens doni les eines per aconseguir el benestar, la prosperitat, la igualtat i la llibertat plena dels catalans i les catalanes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.