Política

Sánchez creu que el PP hauria aprovat l’amnistia si hagués pogut pactar amb Junts

Reitera que veu “anormal” que hi hagi quatre taules de negociacions i verificadors diferents però defensa que permetrà “recuperar un debat normalitzat” sobre el model territorial

Proposa als populars una comissió de treball per a la reforma del CGPJ i el model de finançament, que el PP ja ha rebutjat

El president espanyol, Pedro Sánchez, s’ha mostrat aquest dijous convençut que si el PP no hagués necessitat el suport de Vox i hagués pogut pactar amb Junts la investidura “hauria aprovat la llei d’amnistia”. En una nova entrevista, ara a Antena 3, el també líder del PSOE ha tornat a qüestionar les diverses taules de negociació amb ERC i JxCat. De fet ha considerat “anormal” que existeixin dues taules “amb ERC i dues més amb Junts” i també verificadors diferents per a cada partit. Amb tot, ha destacat que el diàleg amb les dues formacions permetrà “recuperar un debat normalitzat” sobre el model territorial.

Pel que fa a nivell estatal, Sánchez ha anunciat que proposarà al líder del PP, Alberto Nuñez Feijóo, la creació d’una comissió de treball per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la reforma del finançament i de l’article 49 de la Constitució perquè es deixi de parlar de “disminuïts”. Sobre el CGPJ ha insistit en que primer cal renovar-lo amb el sistema actual “que ve funcionant des de fa molts anys” . Ha considerat important el desbloqueig perquè està afectant “retards” en les sentències. La proposta de la comissió PP-PSOE llançada per Sánchez, però, ha tardar només unes hores a ser rebutjada pels populars a través de la secretària general del PP, Cuca Gamarra, que ha assegurat que el seu partit no ajudarà el president espanyol “en el blanquejament” de les taules de negociació “d’aquells que li fan xantatge per seguir” en el càrrec, en referència a les reunions que el PSOE ha iniciat amb ERC i Junts pel seguiment dels acords d’investidura.

Sánchez ha tornat a defensar l’amnistia, tot i que també ha admès que ha hagut de fer “de la necessitat virtut” perquè hi hagi un govern progressista a l’Estat. Així, segons informa l’ACN, ha recordat que la transició es va construir sobre una llei d’amnistia que, com ara, va permetre canalitzar els esforços en dur a terme les transformacions que necessitava l’Estat. També ha recordat que l’expresident José María Aznar va signar 1.400 indults en un sol dia i es va reunir amb ETA a Suïssa, i que a Europa hi ha hagut 50 amnisties des de la Segona Guerra Mundial que han tingut efectes beneficiosos per a la prosperitat.

Sánchez ha negat que l’amnistia impliqui que l’Estat es retracti del que va fer a partir del 2017. “Amnistiar és perdonar”, però “no és cert que sigui admetre que l’Estat s’ha equivocat” perquè la llei fa “una reivindicació de la Constitució i la democràcia espanyola” i el que fa és “retornar al sistema polític actors que n’estaven fora”.

També ha considerat que “ningú exigeix” a les formacions independentistes o a l’expresident Carles Puigdemont que “oblidin o abandonin” els seus objectius polítics. “La clau està en el fet que es garanteixi a convivència i el marc constitucional”, i “el que hem de fer ara és superar allò i mirar al futur”.

Redissenyar l’impost a les energètiques

El president espanyol també ha explicat que el seu executiu està en fase de “redisseny” dels impostos especials a les empreses energètiques per afavorir les inversions en energia renovable. Tot i que recordar que la factura de la llum “s’està reduint” i el preu de l’energia “s’està contenint”, considera que “hi ha projectes industrials que necessiten la cobertura d’una política energètica que incentivi i estimuli aquestes grans inversions en energia renovable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.