Política

política

Els comuns i Junts, els que més retenen el vot

Quins són els partits que tenen l’electorat més fidel? La resposta la dona el darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió, el CEO, que conclou que són, per aquest ordre, En Comú Podem, Junts i el PSC. Així es desprèn de l’anàlisi de les principals transferències de vot entre els resultats de les darreres eleccions al Parlament, el 14 de febrer del 2021, i l’estimació actual. És a dir, de l’encreuament de dues preguntes clau de l’enquesta: “a qui votaria si demà se celebressin comicis al Parlament?”, i “a quin partit o coalició va votar en les darreres eleccions?”

L’últim sondeig del CEO constata que els comuns són els que retenen més vot (81), malgrat que també tenen petites fugues cap al PSC (5), ERC (4) i Junts (3). Al darrere dels de Jéssica Albiach, també conserva el gruix de l’electorat Junts (78), tot i que els de Jordi Turull veuen com se’ls escolen votants cap als republicans (4) i també n’hi ha que opten pels socialistes (3). El PSC és precisament el tercer en el rànquing de les formacions amb un electorat més fidel (74) i les seves filtracions són tant cap a l’esquerra –En Comú Podem (4) i ERC (3)– com cap a la dreta –PP (3).

Esquerra empata amb el PP en retenció de vot (73). Als republicans, però, els marxen electors cap a Junts (7) i cap a la CUP (5), però també cap al PSC (4) i cap als comuns (3). Pel que fa al PP, formació que ha experimentat un creixement en els darrers comicis, tant municipals com espanyols, hi ha transvasaments principalment cap al PSC.

De les forces independentistes, la CUP és qui té més dificultats per salvaguardar el vot (67). Als cupaires, en ple procés de debat nacional per redefinir la seva estratègia després de baixar en les locals i quedar fora del Congrés el 23-J, els marxen electors cap a Esquerra (14) i cap als comuns (8).

El baròmetre del CEO confirma la trencadissa a Ciutadans, una formació que no conserva vot i que veu com els seus antics electors es decanten pel PP (33) i pel PSC (25). Totes les forces, sense distinció, també observen que alguns dels seus se’n van cap a altres opcions i que tenen pèrdues de votants que ara estan indecisos o que es decantarien pel vot en blanc o el nul.

Segona opció de vot

El CEO també pregunta als enquestats per la segona opció de vot; és a dir, quina formació triarien en cas que tinguessin dret a un segon sufragi en les eleccions al Parlament. És una mostra petita, no representativa, però dona algunes pistes. Els electors del PSC opten majoritàriament per la resposta “cap”, malgrat que després elegirien els comuns. Precisament, els votants d’En Comú Podem triarien la papereta del Partit dels Socialistes com a segona opció. Aquest efecte també es produeix en les forces independentistes. Els votants d’ERC elegirien Junts com a segona possibilitat de vot i els de JxCat triarien els republicans, com també ho farien els de la CUP. Els electors de Vox, per la seva banda, es decantarien pel PP, i els dels populars es divideixen entre cap, la formació d’ultradreta i el PSC.

Com és usual, es demana als enquestats que valorin els líders. Cap d’ells aprova, en aquest cas per un pèl. Les notes van del 4,9 que reben Oriol Junqueras i Ernest Urtasun fins a l’1,7 amb què es puntua Carlos Carrizosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.