Política

Putin és presentarà a la reelecció el març del 2024

Ho ha fet públic avui durant una reunió amb militars condecorats durant una cerimònia al Kremlin

Segons el sondeig del Fons d’Opinió Pública, el 70% dels russos advoca perquè Putin es presenti

El president rus, Vladímir Putin, ha comunicat avui que es presentarà a la reelecció en els comicis presidencials del 2024, segons informen les agències russes. El president ho ha fet en una cerimònia al Kremlin davant de militars condecorats. “Tenen raó, són temps de prendre decisions i em presentaré (a la reelecció) per al càrrec del president de Rússia”, va dir el cap del Kremlin als presents a l’acte, segons informa EFE. Aquest anunci té lloc quan el sondeig del Fons d’Opinió Pública, el 70% dels russos advoca perquè Putin es torni a presentar i només un 8% que abandoni la política.

Una resposta de Putin

Putin va contestar així al president del Parlament de la república popular de Donetsk, Artiom Zhoga, que li va preguntar sobre els seus plans. “Entenc que avui dia no es pot fer d’una altra manera”, va dir el mandatari rus a un altre dels assistents a la cerimònia, que també li va demanar participar en els comicis del març del 2024.

El cap del Kremlin, que porta al poder des de l’any 2000, va condecorar diversos militars que van combatre a Ucraïna en ocasió del Dia dels Herois de la Pàtria. S’espera que el president rus anunciï públicament la candidatura el 14 de desembre durant la conferència de premsa anual i la Línia Directa amb la ciutadania, la primera des del 2021.

La presidenta del Senat, Valentina Matviyenko, va donar dijous “el tret de sortida de la campanya electoral” després que la cambra alta convoqués els comicis per al 17 de març del 2024. La controvertida reforma constitucional del 2020 permet a Putin, de setanta-un anys, exercir dos mandats més de sis anys cadascun, fins al 2036.

Vents favorables

Segons el sondeig del Fons d’Opinió Pública, el 70% dels russos advoca perquè Putin es torni a presentar i només un 8% que abandoni la política. A més, un 78,5% dels russos confia en l’actual llogater del Kremlin i un 75,8% n’aprova la gestió al capdavant de l’Estat.

La Comissió Electoral Central ha anunciat avui que els russos votaran durant tres dies, del 15 al 17 de març del 2024, en el marc de les eleccions presidencials, malgrat les crítiques de l’oposició, que considera que aquesta pràctica fomenta el frau.

L’oposició extraparlamentària liderada per l’empresonat Alexéi Navalni va decidir no boicotejar les eleccions, opció que donen suport a altres opositors com l’escaquista Garri Kaspárov. Mentrestant, s’espera que les setmanes vinents presentin els seus propis candidats els comunistes i els ultranacionalistes, que tenen representació parlamentària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia