Política

Veneçuela pateix una “descomunal” corrupció

Experts penalistes asseguren que el Govern comença a ser conscient de l’abast del problema

Segons l’ONG Transparència Veneçuela, la corrupció ja ha compromès 64.601 milions de dòlars

Una operació anticorrupció a Veneçuela activada al març, i liderada pel president, Nicolás Maduro, es va paralitzar abruptament, dos mesos després. Es va fer sense explicacions per part de les autoritats, que van mantenir silenci sobre aspectes clau del procés. Així ho asseguren experts, que posen en dubte el combat governamental contra aquesta pràctica i que creuen que el mateix govern comença a ser conscient de l’existència d’una “descomunal corrupció”. Encara més, i si traslladem la corrupció en xifres, i segons dades de l’ONG Transparència Veneçuela, elaborades a partir de causes i investigacions d’organismes oficials dins i fora del país, la corrupció ha compromès, com a mínim, 64.601 milions de dòlars.

Tornant a l’operació anticorrupció, de cap altre tema es va parlar des del començament d’aquesta campanya, liderada “personalment” pel president Nicolás Maduro, fins a mitjan maig, quan es va informar d’una segona mort entre els 61 detinguts per les trames revelades en sectors com el petrolier, criptoactius i les indústries bàsiques. L’exministre de Petroli Tareck L’Aissami, que va renunciar al seu càrrec per col·laborar amb les investigacions, segons va explicar llavors amb un breu i críptic missatge al seu compte de X (abans Twitter), va ser el peix més gros que va caure en aquesta operació, però des de llavors no se’n coneix el parador ni l’abast de la seva responsabilitat en els fets.

Reconeixement

L’advocat penalista Fernando Fernández assegura a EFE que en “obrir aquest cas gegantí”, el “propi Estat comença a admetre que hi ha una descomunal corrupció”, que “mai” havia “tingut una dimensió estructural com ha passat els últims vint-i-quatre anys”. Tot i això, hi ha hagut “molt poques mesures” per enfrontar-la, i les que es van prendre van ser “insuficients”, tot i ser una de les causes de l’”empobriment” del país, en altre temps un dels més pròspers. El pla d’aquest any va ser, segons el jurista, un procés “molt estrany” i amb “molta opacitat”, que va consistir “més aviat en una mena de purga d’ordre polític i institucional”. “No hi ha hagut més reforçament, tampoc més informació”, ha assegurat Fernández, per a qui aquest pla ha estat un intent de les autoritats de “crear una aparença” anticorrupció davant la comunitat internacional, però “fins ara no s’han aconseguit” resultats “significatius” que “siguin apreciables”.

Per la seva banda, l’advocat Ali Daniels, director de l’ONG Accés a la Justícia, dubta que “hi hagi un interès legítim” de les autoritats a “lluitar contra la corrupció”, sobretot per l’opacitat que, assegura, hi ha hagut a informacions bàsiques de qualsevol investigació d’aquesta naturalesa.

“No es va dir mai quan és la suma defraudada, la suma sostreta de les arques públiques, i tampoc es va dir quan és la suma del recuperat. Tampoc sabem si hi ha hagut condemnes, o si hi ha hagut admissió de fets, o si hi ha hagut algun tipus d’imposició de penes per reconeixement de fets. No se sap res d’això”, va assegurar. Segons Maduro, van confiscar més d’un miler de béns, entre cases, vehicles, oficines i empreses, valorats “en diversos milions de dòlars”, una xifra que no va precisar. En aquest sentit, segons Daniels, en “no haver-hi transparència”, s’evidencia que, “en realitat, no hi havia un interès legítim de combatre” la corrupció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia