Política

La UE destinarà 125 milions en ajuda humanitària per a Gaza i Cisjordània el 2024

Aquest acord es fa públic mentre Israel intensifica l’ofensiva contra el sud de Gaza

La resposta d’emergència vol salvar vides en restablir l’accés a necessitats bàsiques

La Comissió Europea ha anunciat avui una partida inicial de 125 milions d’euros en ajuda humanitària al poble palestí el 2024, tant a Gaza com a Cisjordània. “En un moment en què una resposta d’emergència coherent és més important que mai, la UE està assignant 125 milions d’euros en nou finançament humanitari per als palestins el 2024”, ha dit en un comunicat el comissari europeu de Gestió de Crisis, Janez Janez Lenarcic, que alerta que “les vides a Gaza pengen d’un fil” en aquesta nova ofensiva militar israeliana a la Franja.

Acord i ofensiva

Aquest acord de la UE es fa públic mentre Israel intensifica l’ofensiva contra el sud de Gaza, on es concentra la majoria de la població desplaçada per la guerra, enmig de temors que això produeixi encara més morts i un èxode massiu dels palestins cap a Egipte. “No em cansaré de repetir la meva crida a respectar el dret internacional humanitari”, insta el comissari, que fa una crida a respectar i protegir “en tot moment” els civils i les estructures crítiques.

Hi ha una “profunda preocupació a tot el món davant un patiment humà tan intens en tan poc temps”, remarca el polític eslovè, que lamenta que “les conseqüències d’aquesta destrucció trigaran anys a reparar-se”.

Al límit

A Gaza, on les necessitats humanitàries estan al punt més alt, l’ajuda de la UE per al 2024 se centrarà en una resposta d’emergència que salvi vides i en restablir l’accés a necessitats bàsiques com aigua, aliments, atenció mèdica, refugi i sanejament, va precisar Brussel·les. La resposta humanitària europea també prioritzarà a la Franja la protecció dels grups més vulnerables, el suport psicosocial i l’educació en emergències.

A Cisjordània, on moltes comunitats palestines corren el risc de ser desplaçades o ja han estat desplaçades per la força, els projectes humanitaris finançats el 2024 per la UE proporcionaran serveis de protecció, com a assistència jurídica o material, a les persones afectades per la violència dels colons, la confiscació de propietat privada o la pèrdua dels seus mitjans de vida i donarà suport a l’accés als serveis bàsics i l’educació en situacions d’emergència. Lenarcic assenyala que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, a la seva Resolució 2712, va demanar pauses i corredors humanitaris urgents i prolongats a tota la Franja de Gaza durant un nombre suficient de dies.

“Això ha de passar ara perquè els ostatges puguin ser alliberats i els treballadors humanitaris puguin reprendre les seves operacions per salvar vides a una escala necessària per satisfer les enormes necessitats humanitàries a tot Gaza”, afirma. Lenarcic subratlla que “milions de vides estan en joc i no podem fallar aquestes persones necessitades”.

L’operació militar israeliana a gran escala, després de l’atac terrorista de Hamàs del 7 d’octubre, juntament amb el setge total a Gaza imposat pel Govern israelià, ha portat la situació humanitària a Gaza a un nivell catastròfic per als 2,2 milions d’habitants. En resposta a l’escalada de violència, la Comissió Europea va quadruplicar el finançament humanitari europeu fins a 103 milions d’euros el 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia