Política

Mas Guix plantarà dilluns el Consell de Política Fiscal i Financera

La consellera s’esborra de la reunió amb les altres comunitats i hi enviarà altres càrrecs del departament

El govern es vol concentrar en la negociació amb l’Estat per obtenir un finançament singular, que s’iniciarà en el proper trimestre

La consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, no assistirà al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que se celebrarà dilluns a Madrid, segons ha anunciat aquest matí en una nota el departament. En el seu lloc hi enviarà el secretari general d’Economia, Josep Maria Vilarrúbia, i la directora general de Pressupostos, Esther Pallarols. Enguany, a causa de la interinitat que hi havia en el govern de l’Estat, la reunió se celebra molts mesos més tard del que és habitual, ja que se sol fer cap al juliol. L’antecessor de Mas en el càrrec, Jaume Giró, sí que havia assistit a la cita en els últims anys, després que exconsellers com Andreu Mas-Colell o el mateix Pere Aragonès també ho haguessin declinat en el passat. Quan era titular d’Economia, Oriol Junqueras hi va anar un cop, el 2016.

La consellera atendrà dilluns al matí els mitjans des de Barcelona per donar explicacions, si bé fonts del departament ja esgrimeixen, com havien fet els consellers que en el seu dia van plantar el CPFF, que no és un òrgan de debat, sinó un mer fòrum “on es transmet informació”, i en què en realitat “no es debat ni es negocia res”, atès que l’Estat té la majoria en cas que cap iniciativa s’hi sotmeti a votació. La trobada acostuma a servir per donar oficialment les xifres de bestretes i topalls de dèficit als governs autonòmics perquè elaborin els seus pressupostos.

En aquest cas, tanmateix, s’afegeix una segona raó de pes a la plantada, i és que el govern vol visualitzar així la voluntat d’obtenir un finançament singular per a Catalunya. A tal fi, de fet, en el marc de l’acord entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, ja es va pactar crear durant el primer trimestre del 2024 una taula bilateral per negociar un nou model específic per a Catalunya. També Junts, en la seva taula amb el PSOE, ha dit que plantejarà la mateixa qüestió.

El president Aragonès ja va encarregar el 23 de novembre al Departament d’Economia una proposta de partida de la part catalana, que haurà de consistir en la sortida del paquet de comunitats de règim comú i la recaptació de tots els impostos a Catalunya. El text ha d’estar a punt abans de tres mesos per poder iniciar la negociació amb l’Estat, tot i que la qüestió també serà ja una de les que s’abordarà en la reunió entre el mateix Aragonès i Sánchez que tindrà lloc el proper 21 de desembre a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.