Política

Illa urgeix Aragonès a convocar la taula de partits catalans

El cap de l’oposició rebutja que s’hi parli només de l’Acord de Claredat, i lamenta que es vulgui ignorar “una part de Catalunya”

Assegura que les decisions en la negociació sobre el país “no es prendran al marge del PSC”

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha urgit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a convocar la taula de partits catalans per abordar “els problemes concrets” de la ciutadania, com la sequera, l’educació, les energies renovables o la sanitat. En una entrevista a Efe, Illa ha criticat que els últims anys s’hagi parlat “molt de referèndums, d’autodeterminació i d’independència”, però “massa poc” de la resta de qüestions, fet que, segons ell, ha fet que Catalunya estigui “a la cua” en renovables, educació o sense inversions recents en infraestructures per combatre la sequera.

Durant tota la legislatura, el PSC ha insistit sense èxit que es convoqués una taula de diàleg entre partits catalans -que el 2019 sí que va convocar l’expresident Quim Torra-, un espai que Aragonès ha dit finalment que vol reunir abans de les festes de Nadal, però per debatre sobre l’Acord de Claredat, és a dir, per mirar de consensuar la proposta catalana per a un referèndum d’autodeterminació pactat, que el govern proposa que sigui com el celebrat a Escòcia el 2014. Tot i això, els socialistes han advertit que no volen que aquest fòrum se centri a discutir un referèndum amb què no estan d’acord.

Per a Illa, actualment a Catalunya el diàleg intern no és “prou”, i per això ha demanat posar en pràctica mecanismes que permetin arribar a acords entre catalans, “subratllant allò que ens uneix i minimitzant el que ens divideix”. “Segueix havent-hi una part de dirigents polítics que volen ignorar una part de Catalunya. S’equivoquen, perquè aquesta part de Catalunya existeix i s’expressa políticament”, ha avisat. En aquest sentit, adverteix que tot el que es trigui a reconèixer i respectar la pluralitat del país i a admetre “alguns errors comesos recentment” en “ignorar” aquesta diversitat “retardarà les solucions a Catalunya”. “Que ningú es pensi que es resoldran coses sense comptar amb el conjunt dels catalans i, en particular, els que nosaltres representem”, ha etzibat.

El líder del PSC ha criticat que l’actual que ara encararà l’últim any ha estat una “legislatura perduda”, en què el full de ruta del govern “va fracassar de seguida”. “La majoria de la investidura es va desfer al primer revolt. La CUP va sortir i, al segon revolt, va sortir Junts”, ha valorat. “Ha estat un esforç per sobreviure, per no ofegar-se, amb una debilitat parlamentària molt poc adequada al context que estem vivint. En aquests quatre anys, què s’ha fet a Catalunya? Res de bo”, ha insistit Illa, que acusa l’executiu de no estar “a l’alçada del país” i de no deixar-se ajudar.

D’altra banda, la configuració del nou govern espanyol ha deixat el PSC amb només un ministre -Jordi Hereu, d’Indústria i Turisme-, davant dels dos de l’anterior legislatura. Illa, però, veu un error jutjar el pes del PSC per això: “La nostra manera de fer les coses és treballar per conviccions i tenir influència, podent participar perquè les coses vagin en la direcció que creiem”.

Sobre el paper del PSC en la negociació de la investidura o de les taules previstes entre el PSOE i ERC i Junts, Illa ha assegurat que “les decisions que afectin Catalunya no es prendran al marge del PSC i sense el PSC”: “Això tothom ho té clar, i si algú no ho té clar té un problema”, ha conclòs.

Albiach: “El pas següent és el reconeixement nacional de Catalunya”

La líder d’En Comú Podem al Parlament, Jèssica Albiach, ha demanat al PSOE que mantingui el “coratge polític” que ha mostrat durant la negociació de la investidura si vol aguantar els quatre anys de legislatura al govern espanyol. “Tindrà una oposició ferotge per part d’un sector de la cúpula judicial, d’un sector dels militars i de totes les comunitats autònomes que ara mateix estan en mans del PP i de Vox”, ha advertit en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Per això, ha receptat als socialistes que tinguin “valentia”, compleixin els acords i facin polítiques útils. “És un govern que en cap cas no pot demanar perdó ni estar acomplexat”, ha animat.

Albiach ha cridat a “desmuntar sistemàticament les mentides” de la dreta” i ha lamentat que el PSOE no fes “més pedagogia” de l’amnistia. “Han trigat més a fer-ho i a la resta de l’Estat s’ha anat imposant un cert relat per part del PP i Vox”, ha constatat. Tot i que defensa que l’amnistia no només “beneficia” els independentistes encausats sinó que “és molt bona a nivell estatal perquè permet avançar i parlar més de futur que de passat”, reconeix que “no soluciona el conflicte” amb Catalunya: “Desjudicialitza el conflicte, que és diferent, però no entra a abordar-lo”.

Davant d’això, ha recuperat la idea d’un “federalisme asimètric plurinacional” a l’Estat i ha situat com a següent pas “el reconeixement nacional de Catalunya”, que segons ella no es pot fer mitjançant una reforma constitucional perquè ara mateix no hi ha una majoria parlamentària que ho permeti, però sí que pot venir de la mà de Pedro Sánchez i del Congrés dels Diputats, amb els “efectes lingüístics, d’autogovern i de relacions amb la Unió Europea” que se’n derivin. “Té unes implicacions a nivell institucional, cultural i lingüístic”, ha assegurat, i també vincles amb la reforma del sistema de finançament, que creu “injust amb Catalunya”. En aquest sentit, ha celebrat que “per fi s’obrirà” la reforma, però ha reclamat que hi hagi “una relació bilateral” Estat-Generalitat a l’hora d’abordar-la, com de fet ja es preveu segons els acords d’investidura.

Albiach vaticina que el nou ministre de Cultura, Ernest Urtasun, “serà clau” per negociar els pressupostos de l’Estat i altres “qüestions importants” per als catalans. “Farà d’operador polític català al govern espanyol”, ha afirmat. Urtasun, a banda de ser portaveu de Sumar, forma part de la direcció dels comuns, i Albiach ha apostat per mantenir l’actual cúpula encapçalada per ella mateixa i les exalcaldesses Ada Colau (Barcelona) i Candela López (Castelldefels).

Sobre les desavinences entre Podem i Sumar –aquesta mateixa setmana els diputats de Podem al Congrés han marxat del grup parlamentari de Sumar per anar al mixt–, ha descartat que acabin provocant que a Catalunya els comuns i Podem es presentin en dues llistes diferenciades: “És impossible”, ha reblat. Alhora, ha reivindicat CatComú com a “referent català de Sumar” i Sumar com a “referent estatal dels comuns”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia