Política

portugal

El conservador Luís Montenegro nomenat de matinada primer ministre

El líder de la dreta moderada, que va guanyar les eleccions generals del 10 de març i ha anunciat que assumirà el càrrec el 2 d’abril, dirigirà un executiu en minoria

Portugal obre una nova etapa i ho fa girant cap a la dreta després que el president de la República, Marcelo Rebelo de Sousa, hagi nomenat aquesta matinada com a nou primer ministre el líder de la coalició conservadora Aliança Democràtica (AD), Luís Montenegro. En una breu compareixença posterior a la seva nominació, el líder conservador ha avançat que assumirà el càrrec el 2 d’abril, tot i que presentarà la composició del seu govern el 28 de març, segons recull l’agència Efe.

Inicialment, no s’esperava que el president designés un primer ministre fins divendres, quan hi ha previst la publicació dels resultats oficials de les eleccions generals del 10 de març, però Rebelo de Sousa ha optat per saltar-se totes les formalitats i avançar el procés, sense donar una explicació.

Aquesta urgència ha vingut donada, segons ha dit Montenegro durant la seva compareixença, per la cimera d’aquest dijous i divendres a Brussel·les, per participar en les reunions. “Em reuniré amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i els líders dels partits polítics que formen el Partit Popular Europeu”, ha dit Montenegro.

De fet, la presidència portuguesa ha anunciat el nomenament de Montenegro abans fins i tot d’anunciar-se el resultat del recompte del vot exterior, que ha donat dos escons a la ultradretana Chega, un altre a la coalició de centredreta AD i un altre al Partit Socialista (PS). Així, doncs, amb el cent per cent del vot escrutat, AD ha guanyat les eleccions amb 80 diputats, seguit dels socialistes amb 78 i l’extrema dreta amb 50. Cap partit ha obtingut la majoria absoluta que donen 116 dels 230 diputats que formen el Parlament portuguès, per la qual cosa Montenegro haurà de formar un govern en minoria. No està clar encara si el partit Iniciativa Liberal, amb vuit escons, tindrà o no presència en el Consell de Ministres. Chega s’ha ofert a entrar en l’executiu, però AD ho ha rebutjat.

Montenegro, de 51 anys i advocat de formació, agafa el relleu al capdavant del govern portuguès del socialista Antonio Costa, en el poder des de final de 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries