Política

Amèrica

Mèxic trenca relacions amb l’Equador després de l’assalt a la seva ambaixada a Quito

Policies equatorians irrompen per la força a la seu diplomàtica i detenen l’exvicepresident Jorge Glas després de rebre asil polític

Tensió a l’Amèrica Llatina. Mèxic ha trencat relacions amb l’Equador. La decisió arriba després que un grup de policies equatorians hagués assaltat amb blindats i la cara tapada la seva ambaixada a Quito, divendres al vespre, i s’hagués endut detingut l’exvicepresident del país andí Jorge Glas, hores després que el govern d’Andrés Manuel López Obrador li hagués donat l’asil polític que havia demanat.

Glas estava pendent de rebre un salconduit de les autoritats equatorianes per viatjar a Mèxic, però en comptes d’això van ordenar la seva captura immediata.

Durant la nit, un grup d’agents de la policia equatoriana s’ha enfilat pels murs de la seu de l’edifici diplomàtic mexicà per capturar Glas, sobre el qual pesa una ordre de presó preventiva per un cas de presumpta corrupció en el qual està processat, després d’haver passat a la presó entre el 2017 i el 2022 per dues condemnes per diversos delictes que Glas rebutja en considerar que és víctima d’una persecució política.

El cap de Cancelleria i Afers Polítics de l’ambaixada mexicana a Quito, Roberto Canseco, que era a l’edifici en el moment de l’assalt, va qualificar els fets d’“inacceptables”. “Això és totalment inacceptable, això no pot ser, és la barbàrie”, va dir Canseco, que va denunciar que els agents l’havien colpejat quan s’hi va encarar per intentar impedir que violessin l’espai de l’ambaixada de Mèxic a Quito i s’emportessin Glas. El diplomàtic mexicà va expressar també la seva preocupació pel que li pugui passar a l’exvicepresident equatorià. “No hi ha cap fonament per fer això. Anàvem a sortir i de sobte ens vam trobar els policies, amb lladres que van entrar a la nit a l’ambaixada”, va explicar Canseco en declaracions recollides per l’agència Efe.

El president mexicà va anunciar, gairebé de manera immediata, la ruptura de relacions amb l’Equador.

“Es tracta d’una violació flagrant al dret internacional i a la sobirania de Mèxic, per la qual cosa li he instruït a la nostra cancellera que emeti un comunicat sobre aquest fet autoritari, procedeixi de manera legal i de manera immediata declari la suspensió de relacions diplomàtiques amb el govern de l’Equador”, va escriure López Obrador en un missatge a les xarxes socials i recollit per Efe.

Les autoritats de l’Equador encara no s’han pronunciat. Glas ha estat traslladat a una presó d’alta seguretat.

D’acord amb Mèxic, l’exvicepresident equatorià es trobava a la seva ambaixada des del 17 de desembre de 2023, quan encara no pesava una ordre de detenció contra ell. Glas va ocupar el càrrec de vicepresident durant el mandat de Rafael Correa (2007-2017). El mateix Correa es troba refugiat a Bèlgica arran d’una condemna en contra seva. Els seus seguidors asseguren que es tracta de casos de lawfare, la persecució judicial que exerceixen els polítics governants contra els seus adversaris.

L’assalt a l’ambaixada i la posterior detenció de Glas s’ha produït en un moment de màxima tensió en les relacions entre Mèxic i l’Equador, després que el govern del president equatorià Daniel Noboa, hagués expulsat aquesta setmana l’ambaixadora mexicana per unes declaracions de López Obrador, sobre l’assassinat del candidat Fernando Villavicencio i l’efecte en les eleccions del 15 d’octubre passat que va guanyar el jove empresari de 36 anys i fill de l’home més ric de l’Equador.

Condemna regional

A més l’assalt a l’ambaixada mexicana a Quito ha provocat la condemna gairebé unànime dels governs de l’Amèrica Llatinada, que han reaccionat indignats per la irrupció per la força a l’edifici diplomàtic. Nicaragua ha trencat aquest dissabte al vespre relacions amb l’Equador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona
9-N i 1-O

La piconadora del Tribunal de Comptes contra els governs, activa

barcelona