Política

guerra a europa

Rússia acusa Ucraïna d’atacar la central de Zaporíjia i Kíiv ho nega

L’OIEA alerta que aquestes accions “augmenten significativament el risc d’un accident nuclear important”

El director general de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA), Rafael Grossi, ha condemnat l’atac amb drons d’aquest diumenge contra la central nuclear de Zaporíjia, al sud d’Ucraïna i controlada per Rússia, i ha advertit que aquests tipus d’atacs “augmenten significativament el risc d’un accident nuclear important”. Rússia ha acusat Ucraïna d’haver llançat fins a tres aparells voladors no tripulats contra la planta, una acció bèl·lica en la qual, segons les autoritats russes, van resultar ferides tres persones. Kíiv ha negat qualsevol responsabilitat en l’atac.

“Ucraïna no està implicada en cap provocació armada contra les instal·lacions de la central nuclear de Zaporíjia ocupada il·legalment per Rússia”, va assegurar diumenge al vespre al diari digital Ukrainska Pravda el portaveu de la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR), Andri Yusov, en declaracions recollides per l’agència Efe.

L’organisme de l’ONU per a l’Energia Atòmica, que té experts a la planta, va dir que era la primera vegada que la central nuclear, la més gran d’Europa, era atacada directament des del novembre de 2022. En concret, els experts de l’OIEA han informat de tres impactes directes contra l’estructura de contenció d’un dels sis reactors de la central. En un missatge a la xarxa X i recollit per l’agència Efe, el cap de l’agència de l’ONU apel·la a les autoritats militars, sense especificar de quin bàndol, a abstenir-se d’executar accions que violin els principis bàsics que protegeixen les instal·lacions atòmiques.

Les forces russes van prendre el control de la central nuclear de Zaporíjia el març de 2022, un mes després de l’inici de la seva invasió a gran escala d’Ucraïna. Des d’aleshores tant Moscou com Kíiv s’han acusat mútuament d’atacs a la central.

D’altra banda, l’agència Efe informa que aquesta matinada les forces russes han disparat vint-i-quatre drons contra diverses regions del sud, el centre i el nord d’Ucraïna i en els últims dies han intensificat els atacs a la província de Khàrkiv, on diumenge van causar la mort de tres civils i van deixar part del territori a les fosques pels danys causats en la infraestructura elèctrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona