Política

Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

La bola de neu ha començat a rodar. L’1 d’abril, l’atac israelià contra territori consular iranià a Damasc i l’assassinat d’alts càrrecs iranians –entre un total d’11 persones– van donar el tret de sortida al primer temps d’espera. L’expectativa per la resposta de la Guàrdia Revolucionària va allargar-se dues setmanes fins a la nit de dissabte, quan centenars d’objectes lluminosos van sobrevolar milions de residents a diferents països de l’Orient Mitjà en direcció a territori hebreu. Eren 350 drons i coets, i suposaven el primer atac iranià contra Israel des del naixement del règim dels aiatol·làs, el 1979. Ara, la bola de neu continua rodant mentre la població civil de tota una regió s’enfronta a un altre temps d’espera: el de la resposta d’Israel.

Els EUA animen l’executiu de Benjamin Netanyahu a optar per la contenció i a pensar-s’ho dues vegades abans d’apostar per atacar Teheran de nou, però el govern de guerra israelià va reunir-se ahir durant hores per avaluar possibles accions que contraataquin l’amenaça iraniana. Dirigents israelians han fet saber a la Casa Blanca que no tenen intenció de quedar-se de braços encreuats. Yoav Gallant, ministre de Defensa, va comunicar-ho la nit de diumenge per telèfon al secretari de Defensa estatunidenc, Lloyd Austin, segons ha pogut saber l’informador israelià Barak Ravid. Gallant, segons aquesta informació, va assegurar a Lloyd que Israel no es pot permetre ser atacat amb míssils balístics i no respondre.

Israel confia que Biden doni suport al que l’executiu de guerra decideixi fer encara que públicament pugui posar-s’hi de costat, tal com fa amb la massacre a Gaza per setè més consecutiu. Però si això no és així, membres de l’oficina del primer ministre israelià avancen a la premsa que tiraran endavant: “Ho consultarem amb els nostres aliats, però el tipus de resposta és decisió d’Israel.” Respondre, però, pot fer-se de moltes maneres. I aquí, destaquen els experts, és on aspira a entrar en joc la diplomàcia. Mentrestant, l’Iran alerta que està preparat per empènyer la bola de neu si cal. Hossein Amir-Abdollahian, ministre d’Exteriors, assegura que, si es veu forçat a actuar, ho farà encara amb més força.

Gaza, fora del radar

L’atenció mediàtica és incapaç de centrar-se en més d’una cosa alhora; però els exèrcits, no. La tensió per una possible escalada regional passa per alt les 68 morts de les darreres 24 hores a Gaza, on alguns llocs continuen sota bombardejos constants. Més de 100 ferits de diversa gravetat van ser portats ahir a hospitals disfuncionals on ningú els podrà atendre adequadament. Si l’atenció global deixa de centrar-se en Teheran o el sud del Líban, Israel haurà de tornar a afrontar preguntes incòmodes sobre Gaza aviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona