Política

guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

El president Raisí adverteix que respondrà de manera “dolorosa” a la “mínima” acció contra el seu país per part d’Israel

Les autoritats iranianes han pujat en les últimes hores el to davant possibles represàlies israelianes per l’atac del dissabte, que al seu torn va ser una resposta al bombardeig del consolat iranià a Damasc l’1 d’abril. “Els sionistes han de saber que aquesta vegada no tindran 12 dies i que la resposta que rebran no serà en hores o en dies, es donarà en segons”, ha assegurat en una entrevista en la televisió estatal el viceministre d’Exteriors iranià, Ali Bagheri Kani.

Per part seva, el portaveu de la Comissió de Seguretat Nacional del Parlament iranià, Abolfazl Amouei, ha afirmat que en l’atac del dissabte no es “va usar un poder significatiu” i ha avisat que l’Iran està llest “per a usar armes no usades fins ara”.

Ahir, el cap de l’Estat Major de l’Exèrcit d’Israel, Herzi Halevi, va dir que hi haurà una “resposta” d’Israel a l’atac iranià amb drons i míssils del dissabte, però no va oferir més detalls.

Per la seva banda, el president de l’Iran, Ebrahim Raisí, ha advertit aquest dimarts que la “mínima acció” contra interessos iranians rebrà una “resposta dura, àmplia i dolorosa contra el perpetrador, en l’última amenaça del país contra possibles represàlies israelianes per l’atac del dissabte.

Atacs directes

L’Iran considera que el seu atac directe contra Israel obre una nova etapa a l’Orient Mitjà, en la qual, a partir d’ara, colpejarà territori de l’Estat jueu com a resposta a les agressions contra els seus interessos, un extrem que experts posen en dubte.

Després de dècades lliurant una guerra encoberta amb ciberatacs, assassinats, sabotatges o cops indirectes a la regió, Teheran ha establert una nova estratègia amb l’atac amb centenars de míssils i drons contra Israel del dissabte, un fet inèdit fins ara, segons han anunciat alts càrrecs del país.

“L’estratègia ha canviat. Els atacs contra personal o actius iranians per part del règim (Israel) tindran respostes directes i greus”, ha dit a la xarxa X Mohammad Jamshidi, cap adjunt del gabinet del president iranià, Ebrahim Raisí, després de l’atac contra Israel.

L’Iran considera que fins ara ha fet gala del que ha batejat com a “paciència estratègica” i que consisteix a evitar un conflicte directe i respondre al que considera agressions israelianes a través dels seus aliats a l’Orient Mitjà.

Per la seva banda, Raffaele Mauriello, especialista a l’Iran i professor en la Universitat Allameh Tabatabaí de Teheran, considera que es va tractar d’un atac “espectacular” i “mediàtic” que tenia com a missatge “et podem atacar directament”, però no creu que estiguem a les portes d’una nova etapa a l’Orient Mitjà amb més atacs directes iranians. “Crec que és una postura i crec que no es veuran més atacs directes”, va dir a Efe l’expert. Mauriello considera que si fos així es tractaria d’una “guerra” i no d’un “conflicte” com fins ara, però creu que tot depèn del fet que l’Iran sigui atacat de manera directa per Israel, que sospesa una resposta a l’atac del dissabte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona