Política

Guerra a Europa

Els líders europeus subratllen la necessitat de dotar Ucraïna de sistemes antiaeris

Els Vint-i-set condemnen els atacs russos contra infraestructures crítiques ucraïneses, com les energètiques

Zelenski afirma durant la cimera europea que Ucraïna “mereix la mateixa seguretat” que la proporcionada pels aliats a Israel

Els caps d’Estat i de govern de la Unió Europea (UE) han constatat aquest dimecres la “necessitat urgent” de dotar Ucraïna de sistemes de defensa antiaeris.

En la primera sessió de la cimera extraordinària del Consell Europeu que se celebra avui i demà a Brussel·les, els Vint-i-set han “subratllat la necessitat de proporcionar sistemes de defensa a Ucraïna i accelerar el lliurament de tota l’assistència militar”, inclosa munició d’artilleria i míssils.

Els líders europeus han arribat a aquesta conclusió després d’escoltar la intervenció per videoconferència del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha insistit que la “necessitat clau actual” d’Ucraïna és disposar d’armament perquè el seu exèrcit pugui rebutjar els atacs “terroristes” de Rússia”. “Això només es pot aturar a través de la defensa aèria, per mitjà de sistemes específics com Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS”, ha assegurat Zelenski. “Són sistemes que vostès tenen i que són necessaris a Ucraïna ara mateix. Necessaris per impedir que Putin utilitzi mètodes terroristes”, ha afegit.

Els mateixos drons iranians

El dirigent ucraïnès ha lamentat que el seu país no disposa “del mateix nivell de defensa que tots vam veure a l’Orient Mitjà fa uns dies, quan gràcies al poder combinat dels aliats van poder interceptar gairebé tots els míssils i drons que atacaven Israel” des de l’Iran. “El nostre cel ucraïnès i el cel dels nostres veïns mereixen la mateixa seguretat”, ha sentenciat.

La primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, ha fet costat a la petició de Zelenski als seus aliats perquè enderroquin els míssils i drons russos tal com Estats Units, el Regne Unit, França i Jordània van fer dissabte a la nit amb els míssils i avions no tripulats llançats per Iran contra Israel. Kallas ha recordat que els drons que Moscou utilitza contra Kíiv “són els mateixos” que els de l’atac iranià, ja que aquest país proporciona aquest tipus de material militar a Rússia. “Per tant, si els mateixos aliats són capaços d’interceptar-los [a l’Orient Mitjà], també són capaços de fer-ho a Ucraïna”, ha raonat.

Generadors elèctrics

En les conclusions de la cimera europea, els mandataris comunitaris condemnen “els atacs aeris i amb míssils” de Rússia contra la població ucraïnesa i contra infraestructures “crítiques”, inclosos els atacs contra les infraestructures energètiques.

En aquest context, els líders europeus es comprometen a “intensificar la provisió d’assistència humanitària i de protecció civil, inclòs equipament com generadors i transformadors d’energia”, per fer front als bombardejos que Rússia està llançant en les últims setmanes contra la infraestructura energètica d’Ucraïna.

A més, els Vint-i-set celebren el “progrés” de la iniciativa per fer servir els interessos dels actius russos congelats per rearmar Ucraïna i demanen a la UE que “adopti ràpidament” aquesta proposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona
estat espanyol

Sánchez es torna a investir

Madrid
TEMA DE CAMPANYA

Fer rajar aigua quan no n’hi ha

Girona