Política

Nil Papiol

Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

“La recollida selectiva de residus s’ha incrementat en un 80% consolidat i també tenim la nova deixalleria municipal”

“El fet d’haver de retornar 300.000 euros d’una subvenció ha suposat una afectació greu per a la capacitat d’inversió”

“Estem molt orgullosos perquè tenim un projecte amb cara i ulls per rehabilitar el castell”

L’alcalde d’Hostalric, Nil Papiol, va ser reelegit en les passades eleccions municipals per governar el consistori amb majoria absoluta. Van obtenir vuit regidors d’onze amb Sumem per Hostalric. Aquest és el segon mandat de Papiol, que va estudiar ciències ambientals a la Universitat de Girona.

Quin balanç fa dels seus primers quatre anys a l’Ajuntament?
Doncs molt positiu malgrat la situació, perquè només d’entrar vam tenir el temporal Glòria i després la pandèmia. Això va impactar tant en les finances municipals com en la societat. Malgrat això, estem molt contents perquè vam poder complir prop d’un 90% del programa electoral. Vam fer canvis importants al municipi, especialment en temes de sostenibilitat, la recollida porta a porta, la construcció de nous equipaments i també amb la infància i amb la població en situació més vulnerable.
I què vol aconseguir en l’actual mandat?
Jo crec que s’ha de consolidar tota la feina que es va començar el 2019, que sigui un Ajuntament del segle XXI en transparència i control de les finances. Tot i això, en quatre anys pots començar a canviar, però en necessites uns quants més perquè això esdevingui estructural. En totes les polítiques que vam començar a iniciar, com la creació de la regidoria de la Infància, s’ha de fer un manteniment constant de diversos anys.
Tenen algun projecte futur?
Estem treballant pel turisme, perquè creiem que és un dels principals actius que té el municipi econòmicament i també per fer valorar el gran patrimoni que tenim. Això ho hem anat aconseguint i hem augmentat les xifres. Vam tancar el 2023 amb 15.450 visitants registrats, que és espectacular. Per tant, el projecte és duplicar aquesta xifra en els anys vinents, sense que això vagi en detriment dels veïns.
I què busquen, turisme nacional o internacional?
Vam canviar el focus. Quan vam arribar, el 2019, s’apostava molt per un turisme de la Unió Europea. Arribaven autocars amb turistes que venien a passar un matí aquí. Aquest turisme genera poc impacte, perquè visiten el castell i se’n van. Nosaltres hem fet una aposta molt forta pel turisme de proximitat. Busquem el turista de l’àrea metropolitana de Barcelona, el turisme familiar, que no només ve a visitar el nostre patrimoni, sinó que ve a passar el dia aquí i, per tant, fa una despesa als nostres establiments. Els ingressos per turisme han pujat un 28% en aquests darrers tres anys.
Que necessita Hostalric?
Actualment tenim el tema de la sequera. Ens hem connectat a la dessalinitzadora de Tordera, però hem començat una feina de revisió d’aquelles zones que necessiten inversions importants, i ha sigut capital aconseguir una subvenció de més de 300.000 euros de l’ACA per fer-hi actuacions. Ara fem un primer lot d’uns 100.000 euros de renovació de la xarxa a tota la urbanització Rabassa. També estem rehabilitant les façanes dels immobles del carrer Major, que era molt necessari.
Quin balanç han fet del mercat medieval d’enguany?
Extremament positiu. Hi han passat més de 30.000 persones i les entitats veïnals i el ciutadans s’hi han implicat molt. Abans hi havia veïns que marxaven per la fira, però ara tenen ganes de participar-hi, se l’han fet seva i la viuen. Però també requereix un major control dels fluxos de vehicles i el trànsit perquè no es col·lapsi el municipi. Aquesta setmana ja ens hem reunit per començar a preparar la Fira Medieval del 2025.
Va estudiar ciències ambientals. Això es reflecteix en les decisions de govern?
Totalment. La regidoria de Sostenibilitat és la meva regidoria, i ser alcalde et permet fixar moltes prioritats. La recollida selectiva de residus s’ha incrementat en un 80% consolidat. També tenim la nova deixalleria municipal, i cada any invertim entre 10.000 i 15.000 euros en la recuperació d’espais naturals. A més a més, hem canviat tot l’enllumenat del municipi, hem reduït les emissions de diòxid de carboni i tenim projectes d’educació ambiental. Hem sigut el municipi pilot de tota la demarcació, el primer a tenir un projecte d’infraestructura que lliga tots els espais naturals de què disposem.
I en educació ambiental què estan fent?
En educació ambiental tenim un conveni amb la Fundació Emys, del qual estem molt contents perquè anualment dediquem uns diners perquè vinguin a fer uns tallers d’educació ambiental tant a l’escola com a l’institut.
Tenen projectes per rehabilitar el castell?
Sí. N’estem molt orgullosos perquè és un projecte amb cara i ulls, no és una memòria valorada incompleta. És un projecte que és fruit de la visió a llarg termini i volem que el castell sigui un equipament compartit pels veïns, que el puguin gaudir.
I a la muralla què s’hi ha fet?
Hostalric tenia un deute envers la muralla. El passeig ara és totalment accessible; per tant, això et genera un ampli marge de visió de tota la muralla, i a més a més n’hem restaurat els panys.
El 2020 va declarar que no s’havia fet una bona gestió econòmica per part de l’anterior govern. S’ha solucionat?
Nosaltres ens hem trobat haver de fer un retorn d’una subvenció, perquè no es va justificar correctament, de prop de 300.000 euros. Tampoc hem estat recordant constantment a la població que hem hagut de tornar aquests diners, però és un fet que ens ha privat la capacitat d’inversió. Ha sigut una afectació greu per a nosaltres, però no ens estem excusant amb això per no fer coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona