Política

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

El ple de Girona, en sessió extraordinària, ha presentat també aquesta tarda l’informe anual de les actuacions esdevingudes durant l’any 2023 del Cronista Oficial de la Ciutat de Girona, Joan Boadas. L’arxiver ha començat el seu discurs recordant què vol dir ser cronista a la ciutat de Girona i explicant els nomenaments i accions desenvolupades.

De les intervencions realitzades, ha destacat especialment les de Casa Pastors, per tenir “una major transcendència”. “L’estat actual de l’excavació testimonia la conservació de gran part de les estructures que havien integrat l’antic fòrum de la ciutat en època romana i tardo-antiga, la seva conversió en època alt medieval en l’antic castell de Sobreportes, i la seva evolució posterior, d’època baix medieval i moderna”, ha afirmat. En definitiva, “un indret que conserva la seqüencia evolutiva del principal accés a la ciutat antiga, i en extensió, bona part de la història de tota la ciutat. Un espai que si continua la recerca, tant de fonts arqueològiques com documentals, pot esdevenir, si no s’hi regateja la inversió per part de totes les administracions que hi haurien de concórrer, un centre d’interpretació històrica obert a la ciutadania”, ha remarcat.

També ha esmentat les excavacions que s’han dut a terme al Barri Vell, especialment les que han afectat al Palau Episcopal, “que han permès recuperar diverses estructures d’època romana i tardoantiga així com una important edificació bastida a l’època alt medieval”.

En la seva intervenció, Boadas també ha recordat l’importància dels museus de la ciutat: “No són tantes les ciutats que amb una població com Girona, que fa poc que ha superat les 100.000 persones censades, puguin acreditar l’existència de 7 museus que conserven, gestionen i difonen un patrimoni que hem de qualificar d’excepcional”. I també ha recordat les xifres que presenten aquests equipaments durant l’any 2023: “512.000 usuaris presencials (tot i que el 45% els concentra el Museu-Tresor de la Catedral), als quals caldria adjuntar gairebé 150.000 visites als diferents Webs.

I ha acabat la seva intervenció amb algunes propostes que podrien treballar en benefici dels objectius que col·lectivament es persegueixen -com el nou Arxiu de Girona, previst des de fa més de 15 anys-, a més de recordar que enguany es commemora el 2.100 aniversari de la creació de la ciutat: “Crec que aquesta efemèride no hauria de servir per rabejar-nos en el nostre passat, per embadalir-nos-hi, sinó per posar aquest llegat heretat de tantes generacions al servei d’una reflexió sobre la ciutat contemporània i, de manera molt especial, sobre la Girona del futur”.

En les intervencions dels grups municipals, el doctor en història contemporània Maxi Fuentes (PSC) ha realçat la feina del cronista: “El treball sobre el nostre passat i sobre el futur del nostre passat és una feina fonamental i sovint poc reconeguda”, ha exposat. “Girona és una ciutat d’arxius, de pedra, un paradís per arqueòlegs”, ha seguit, a més de destacar la qualitat i varietat de museus i de la feina dela Universitat de Girona per difondre el patrimoni històric. Finalment, també ha clamat “la necessitat de reduir les dificultats de les tramitacions administratives”.

Al seu torn, el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura Quim Ayats, a més d’agrair la feina del cronista, ha posat en valor algunes accions com l’execució del nou pla de conservació preventiva de les escultures; la qualitat de les exposicions que es duen a terme a la ciutat; o la realització d’excavacions.

“Són molts els monuments destacats de la ciutat i hauríem de tenir un pla d’actuacions respecte la Muralla, per exemple, o la Torre Gironella i evidentment amb la rehabilitació de la Casa Pastors”, ha especificat. “La despesa que fem amb museus i arxius és alta però certament hem de millorar-la més, ja que reverteix al conjunt de la ciutadania”, ha afirmat, alhora que ha destacat: “Som una ciutat molt rica a nivell cultural, amb un patrimoni històric atractiu i un patrimoni natural immillorable”. I ha seguit, orgullós: “Girona és una ciutat de cultura i aquest ajuntament fa un gran esforç per mantenir aquesta cultura de qualitat plural i accessible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona