Política

CUP

Des de la unilateralitat

La CUP defensa portar a terme un nou referèndum d’autodeterminació –s’obre a buscar-hi data– i el presenta com una eina de confrontació amb l’Estat espanyol. Així ho va exposar aquesta setmana passada la cap de llista per a les eleccions del 12-M, Laia Estrada: “No desaprofitarem una eina com una consulta ciutadana sobre la independència per desbordar l’Estat i tornar-lo a posar en escac.”

Per a Estrada, la proposta de celebrar un referèndum que encaixi dins la Constitució Espanyola, possibilitat que defensa el president de la Generalitat, Pere Aragonès, implicaria un retrocés: “Ens fa tornar 10 anys enrere i pot provocar encara més una desafecció de la ciutadania”, considera Estrada.

En els darrers anys, la CUP ha intentat engegar el procés de convocar un nou referèndum en diverses ocasions. L’any 2021 va plantejar fer una consulta sobre l’autodeterminació per a l’any 2025, però la proposta no va prosperar, ja que les altres forces independentistes, ERC i Junts, no li van donar suport. Ho van tornar a intentar ara fa un any i mig, concretament el novembre del 2023, quan van presentar una moció al Parlament per crear una nova llei per celebrar un altre referèndum, pactat o no amb Madrid. En aquesta ocasió, ERC i Junts es van abstenir.

En tot aquest temps la CUP ha evitat concretar un límit temporal per al referèndum i ha defensat que el primera pas per avançar és estar d’acord a recuperar una agenda social i nacional pròpia. La posició dels cupaires, doncs, segueix essent la defensa de la unilateralitat, ja que no és una possibilitat el fet de posar-se d’acord amb el govern estatal. La formació critica la taula de diàleg i advoca per la desobediència institucional i la mobilització popular. Això forçaria l’Estat, asseguren, a avenir-se a reconèixer el dret a l’autodeterminació. Segons la formació cal generar les condicions per assolir la ruptura amb l’Estat necessària perquè Catalunya s’autodetermini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
GUERRA A GAZA

Israel anuncia la recuperació del cos d’un altre ostatge a la Franja

BARCELONA
MEDITERRANI

Desapareguts 23 migrants que havien salpat de Tunísia cap a Itàlia

BARCELONA
política

Lluís Llach, el més votat a les eleccions del secretariat de l’ANC

barcelona
CAUCAS

La presidenta de Geòrgia veta la polèmica llei sobre agents estrangers

BARCELONA
Memòria democràtica

Experts internacionals debaten sobre el turisme de memòria a Corbera d’Ebre

Barcelona
política

Junts demana repetir el vot exterior per “greus irregularitats”

barcelona
política

Sánchez i Illa treuen pit pels resultats del 12-M

barcelona
GUERRA A GAZA

Més d’una vuitantena de morts en nous atacs a la Franja

BARCELONA
ESLOVÀQUIA

El jutge allarga la presó preventiva a l’agressor del primer ministre Fico

BARCELONA