Política

Cristina Capó

Alcaldessa de Santa Pau (Units per Santa Pau-AM)

“Volem que el castell torni a ser el cor de Santa Pau”

“Comprar aquest edifici històric és un projecte titànic per a un poble tan petit i, fins fa poc, el preu també ha estat un obstacle”

“La rehabilitació de Can Torra marcarà un abans i un després al poble, encabirà la gent gran, els joves, centre de dia i «coworking»”

Estem treballant en un triangle de la memòria amb altres projectes de les comarques gironines

La compra per subscripció popular del castell medieval, el símbol de Santa Pau, és ara per ara el principal projecte que l’Ajuntament té sobre la taula. L’alcaldessa explica la importància per al poble de recuperar aquest edifici històric i detalla els altres projectes en què estan treballant.

Per què volen comprar un castell medieval?
Una part de l’equip de govern actual ja estàvem al de l’anterior alcalde i ja havíem començat a treballar en el tema del castell, perquè és el patrimoni històric més important del municipi i un dels més rellevants de Catalunya. Havia estat el cor del poble, fins fa relativament pocs anys era un castell amb vida, té valor patrimonial i és el nostre skyline. Som un dels pocs pobles de Catalunya que tenim la carta fundacional i el castell va ser el cor del municipi i volem que torni a ser el cor.
L’interès pel castell, però, ve de lluny.
Sí, el 2011 i amb Esther Badosa a l’alcaldia, i ara ella, que és presidenta dels Amics de Santa Pau, colidera amb l’Ajuntament la comissió que promou la recuperació del castell. En aquell moment i per l’estat de degradació, es va aconseguir la cessió de l’edifici, però no es va arribar a obtenir la subvenció de l’1 per cent cultural de Madrid i tot va quedar paralitzat. És un projecte titànic per a un poble tan petit i, fins fa poc, el preu també ha estat un obstacle, més d’un milió d’euros. La comissió està oberta a tot el poble i ens sap molt de greu que l’oposició no s’hi hagi volgut afegir.
Què ha canviat, doncs?
El 2022 va caure la coberta i vam poder arribar a un preacord de compra, que ha canviat les regles del joc. Vam veure que era una oportunitat històrica. Hem fet recerca i no hi ha gaires llocs on tot un poble hagi intentat comprar un castell.
I com s’ho faran per comprar-lo?
Vam explorar totes les possibilitats i una era la recaptació popular de fons. Estem molt contents, a hores d’ara ja tenim 131.420 euros, una mica més de la meitat dels que calen. La resposta del teixit empresarial i humà està essent molt positiva. Encara tenim gent emparaulada i si es van materialitzant les aportacions superarem la recaptació actual.
I si no ho aconsegueixen?
Nosaltres farem mans i mànigues i tots els esforços per aconseguir el màxim i posarem sobre la taula totes les possibilitats. El castell ha de ser del poble.
Què hi faran?
Tenim el compromís de la Diputació i de la Generalitat per arreglar la coberta i aturar la degradació. Creiem que s’hi poden encabir molts projectes i treballem en activitats històriques i culturals amb diferents ens públics; pensem en una part per a la gent de Santa Pau –de fet, ja hi hem fet algunes activitats com la presentació de la campanya del castell–, també en activitats de desenvolupament econòmic local i comarcal.
Pot concretar?
Havíem intentat ubicar-hi el museu dels fesols, però la Generalitat rep molts projectes locals i vam buscar una proposta que no existís. Molts països van patir la persecució nazi i van tenir i veure morir persones en camps de concentració. Això ens permet, a més, aspirar a fons catalans, espanyols i europeus. Estem treballant en un triangle de la memòria amb altres projectes de les comarques gironines: el museu Walter Benjamin, el Museu de l’Exili de la Jonquera, que inclouria també el memorial d’Elna i el de Ribesaltes.
Amb el projecte del castell, es revifa la importància que el turisme havia tingut per a Santa Pau?
Crec que estem en un moment agradable. A part del procés de recaptació, la campanya del castell també ens ha ajudat a donar visibilitat al nostre poble, amb la participació de gent de renom; el darrer Delfí Geli. Tenim el sector econòmic content amb la promoció del castell, estem arribant a molts llocs on potser no hauríem arribat, i també hi ha l’equilibri amb les activitats per a totes les edats que promovem nosaltres i les de l’associacionisme, que està molt viu. No podem estar més contents.
En què més treballen?
Hem posat en marxa la biblioteca municipal en un espai preciós, Can Vayreda de la plaça porxada, i, amb una subvenció de Presidència, hem arreglat la pista de pàdel i estem fent un camp de futbol de gespa artificial.
Zona esportiva amb piscina?
No, però hem aconseguit un conveni amb la piscina de Can Xel i els nostres veïns hi podran entrar per només 2 euros. Tenim dos espais urbans i molts nuclis disseminats i aquesta piscina és al centre.
A part del castell, però, algun projecte estrella?
Sí, l’equipament estrella és la rehabilitació de l’edifici de Can Torra. Les obres van a bon ritme i serà una realitat a final de 2025. Aquest equipament marcarà un abans i un després al poble. Encabirà el casal de la gent gran, el de la gent jove, hi haurà un espai de treball compartit, local d’entitats i un centre de dia, i hi acabarà anant la biblioteca.
Què s’ha deixat al tinter?
Doncs la torre de telecomunicacions de sa Cot, que soluciona el problema endèmic de falta de cobertura de telefonia a La Fageda, Ca la Guapa, Can Xel i el Croscat. Tenim un sentiment agredolç, perquè no dona cobertura a tota la zona, tot i que ara sembla que hem detectat que el problema ve d’un dels equips de la torre. Estem licitant també les obres de la carretera de Sant Martí, una altra reivindicació històrica, i ens felicitem del bon funcionament del bus a demanda, el Rumbus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.