Política

política

Mas justifica l’arxivament de la causa a Estrasburg per un “malentès”

L’expresident Artur Mas ha justificat l’arxivament de la seva causa al Tribunal Europeu de Drets Humans per la condemna del 9-N, per un “malentès procedimental”. En declaracions a diversos mitjans, l’antic cap de govern ha explicat que la seva defensa, exercida pel lletrat Xavier Melero, creia que no era obligat ampliar les al·legacions que en el seu dia ja havia formulat contra els arguments de l’Estat per desestimar la causa, tot i que el tribunal així li ho li havia demanat.

L’origen de l’embolic ve arran d’una petició que va fer el TEDH a l’advocat de Mas, perquè repliqués la resposta donada per l’Estat per rebatre l’acusació que durant el judici del 9-N es va vulnerar l’article 7 de la Convenció Europea de Drets Humans, que impedeix condemnar a algú —l’expresident, en aquest cas— per “una acció o omissió que, en el moment de ser comesa, no constitueixi una infracció segons el dret nacional o internacional”. La defensa, però, no va contestar, atès que ja havia presentat prèviament un escrit d’al·legacions als arguments de l’Estat i no creia necessari tornar-ho a fer. Davant d’això, el tribunal li va enviar un nou avís a principis d’aquest any donant un nou marge —el 12 de febrer— per formalitzar el tràmit, però tampoc van obtenir resposta. Per això el TEDH ha interpretat que l’expresident “no tenia intenció de continuar” amb la demanda per vulneració de drets humans i l’ha arxivat.

Segons Mas tot plegat es tracta d’un “malentès” entre el tribunal i la defensa, ja que aquesta no va entendre que l’ampliació d’al·legacions fos obligatòria. Sobre el segon avís del TEDH, l’expresident afirma que la informació a ell no li va “arribar mai” i insisteix que s’ha “assabentat avui del problema”. Ha afegit que la defensa està mirant si es pot esmenar d’alguna manera l’error però ha admès que la situació és “una llàstima” perquè hauria pogut ser “una victòria política i moral”. De totes maneres ha remarcat que no es tracta de cap “oportunitat perduda”. “Seria així si el meu cas fos l’únic. Si només hi hagués aquest cas, un cop arxivat i desestimat s’hauria perdut tot, però no és així. El meu és un més”, ha dit l’expresident. Mas ha destacat que com que l’arxivament ha estat per “un malentès procedimental” i no pel fons de la qüestió, “la porta queda oberta”. “Entenc que el fons està preservat i el terreny queda obert a futures resolucions”, ha insistit. De totes maneres, sí que ha apuntat que arran de l’arxivament del seu cas en noves causes caldrà estar “molt atent” perquè “no es torni a produir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia