Política

Afganistan

Maten tres turistes catalans en un atac a Bamian

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, confirma que tres ciutadans de l’Estat espanyol han estat assassinats al país asiàtic

L’incident ha passat a Bamian i ha deixat un altre mort i almenys set ferits

Tres turistes catalans i un ciutadà afganès han estat assassinats aquest divendres en un atac armat a la ciutat de Bamian, al centre de l’Afganistan. Quatre turistes més i tres afganesos han resultat ferits, segons informen mitjans i agències locals.

El portaveu del ministeri d’Interior del govern talibà, Abdul Mateen Qani, ha informat que onze persones han estat víctimes d’un tiroteig contra el públic a la capital de la província homònima. Quatre persones, tres d’elles estrangeres i un afganès han mort i set més han resultat ferides. El portaveu no ha revelat l’origen de les víctimes, però fonts mèdiques han apuntat que les víctimes mortals podrien ser de nacionalitat espanyola.

El president de la generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha confirmat el “tràgic assassinat de tres ciutadans catalans a l’Afganistan”. El republicà ha afegit que el govern està “en contacte amb totes les autoritats per fer l’acompanyament a la resta d’afectats i a les famílies”. Els Mossos d’Esquadra han començat a col·laborar amb el Ministeri de l’Interior per a les tasques de repatriació dels cossos.

El govern català ha estat informat per la Delegació de l’executiu espanyol que les tres víctimes estrangeres eren de Catalunya. Fonts del Ministeri d’Exteriors espanyol ja havien avançat a l’agència ACN que a l’atemptat ha “afectat” ciutadans de l’Estat. I, posteriorment, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat en un missatge a les xarxes socials que entre els morts hi ha “turistes espanyols”. Sánchez ha assegurat que la Unitat d’Emergència Consular treballa per “oferir tota l’assistència necessària” i ha traslladat tot el seu “afecte” a familiars i amics de les víctimes.

Un dels quatre ferits estrangers també seria de nacionalitat espanyola i els altres tres són ciutadans de Noruega, Austràlia i Lituània.

El govern talibà ha “condemnat enèrgicament” l’atac i assegurat que “les forces de seguretat de l’Emirat Islàmic han iniciat esforços per trobar els assassins”. De moment, han estat detingudes quatre persones en relació amb l’incident, que no ha estat reivindicat per cap grup insurgent o organització terrorista. Des de la retirada de les tropes internacionals del país, a l’agost de 2021, gairebé tots els atemptats han estat reivindicats per Estat Islàmic de Khorasan, la branca afganesa del grup gihadista.

L’ambaixada espanyola a l’Afganistan està tancada al públic des de la tornada al poder dels talibans. A la seva pàgina web, el Ministeri d’Exteriors espanyol recomana no viatjar “sota cap circumstància” al país centreasiàtic i recorda que “existeix risc de segrest o atemptat a tot el país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona
ESTATS UNITS

Una condemna de conseqüències incertes

Los Angeles (Estats Units)

Un vidre més transparent

Banyoles