Política

regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

El Tribunal Superior l’autoritza a presentar un nou recurs

Considera insuficients les garanties de Washington que el fundador de WikiLeaks rebrà un judici just si és enviat als Estats Units

El fundador de WikiLeaks Julen Assange podrà presentar un nou recurs contra la seva extradició als Estats Units. Així ho ha dictaminat aquest dilluns el Tribunal de Justícia d’Anglaterra i Gal·les, que ha rebutjat les garanties que havia ofert Washington que el periodista australià tindria un judici just si finalment era traslladat als Estats Units, on se l’acusa de cometre divuit delictes que podrien sumar 175 anys de presó. El tribunal ha acceptat dos dels tres punts del recurs d’apel·lació presentat per la seva defensa d’Assange el febrer passat.

En concret, els magistrats Victoria Sharp i Adam Johnson han donat la raó a Assange en els punts que fan referència a la possibilitat que el periodista s’exposi a un tracte discriminatori perquè no té la nacionalitat nord-americana, la qual cosa podria impedir-li acollir-se a la Primera Esmena, que garanteix la llibertat de premsa i alhora vulneraria el seu accés a aquest dret. Els magistrats, per contra, han rebutjat l’argument relatiu al risc que Assange pugui ser sentenciat a pena de mort.

La decisió judicial suposa una victòria parcial per Assange, que des de mitjan 2019 es troba en presó provisional al complex de màxima seguretat de Belmarsh, als afores de Londres, després de ser expulsat de l’ambaixada de l’Equador de la capital britànica, on va romandre refugiat des del 2012.

Amnistia Internacional (AI) ha considerat aquest dilluns una “bona notícia per als defensors de la llibertat de premsa” la decisió de la justícia britànica de permetre al fundador de WikiLeaks presentar un nou recurs contra la seva extradició als EUA.

En un comunicat que recull l’agència Efe, l’assessor legal de l’ONG Simon Crowther assenyala que la decisió és una “inusual notícia positiva per a Assange i per a tots els defensors de la llibertat de premsa”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.