Política

Johnny Rubio

Cap de l’oposició Més Fontcoberta

“Des de l’oposició estem aconseguint canvis”

“No era el moment de fer una consulta sobre la ubicació de la nova piscina sense els projectes de les dues opcions més definits”

“Un any després no ha canviat gaire res; em sobta perquè Junts semblava tenir més iniciativa i pràcticament continua tot igual”

Critiquem que les actuacions que es fan no siguin coherents; fem intervencions que no són millores

Nascut a Banyoles fa 43 anys, resideix a Fontcoberta des d’en fa tretze, quan amb la seva parella es van instal·lar a la urbanització Ciutat Jardí de Melianta, a la zona esportiva. Amb dos fills, treballa com a informàtic a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries. Va decidir entrar en la política municipal l’any passat, quan es va presentar com a cap de llista de Més Fontcoberta: “L’anterior alcalde, Joan Estarriola, no aspirava a la reelecció i vam pensar que si hi havia d’haver un canvi de veritat, era el moment.” Van aconseguir dos regidors. La força més votada va ser ERC (quatre regidors), que va fer un govern de coalició amb Junts (tres).

Com valora l’any de mandat d’Esquerra i Junts?
Quan tothom ens deia que teníem la paella pel mànec, que podíem ser decisius. Però tot suma i així va ser.A Fontcoberta sempre hi ha hagut majoria d’un grup. El nostre objectiu era treure un regidor per arribar a acords. Volíem que s’hagués de parlar i negociar. Al final Esquerra i Junts sabien molt bé el que volien i es van posar d’acord. Xoca una mica perquè són dos partits que històricament en aquest municipi se les han tingut. De Més Fontcoberta no sabien quin era el nostre tarannà. La meva sensació és que, un any després, no ha canviat gaire res. S’ha de tenir en compte que un any és molt poc temps, però em sobta, especialment per part de Junts, que semblava que tenien més iniciativa, i pràcticament continua tot igual. Encara més: parts dels canvis que s’han pogut fer són perquè nosaltres com a oposició hem fet pressió. Estem molt contents de la nostra feina perquè estem aconseguint canvis. Havíem demanat retransmetre els plens en directe i ho fem per You Tube.En aquest sentit, nosaltres apostàvem per la transparència; encara falta molt, però. També s’ha canviat el format del paper del butlletí, més econòmic. Algunes de les qüestions que en campanya apuntàvem que calia arreglar, ja s’han fet.
La nova piscina genera debat. Esquerra apostava per una de nova a la zona esportiva i Junts era del parer de reformar l’actual. S’ha fet una consulta. Quina és la posició de l’oposició?
Considerem que el procés participatiu sobre la piscina no era el moment de fer-lo. S’havien de valorar dues opcions sense projecte final. És a dir: quedar-se a les instal·lacions actuals o a la zona esportiva, però sense concretar ni de quina manera ni la ubicació. Per exemple, no sabem si situar la piscina a la zona esportiva ha de modificar la zona verda o ha de treure el camp de futbol. Per Més Fontcoberta, fins que no tinguem els projectes més definits no es pot fer la consulta sobre la piscina. Estem molt d’acord en els processos participatius, però amb projectes definits; els veïns han de saber més sobre el que estan decidint, perquè han decidit sense saber. La decisió final és que es faci a la zona esportiva però amb una participació d’un 10% de la població i amb una diferència de nou vots.
Era un procés vinculant?
Pot arribar l’equip de govern següent i decidir una altra cosa. Nosaltres ho entenem així. L’any vinent, assumeix l’alcaldia la Dolors Bustins (Junts), segons l’acord a què van arribar. Junts s’ha decantat sempre per mantenir la nova piscina a la ubicació actual. Ens sobta perquè Junts té una visió més coherent, però s’han de posar d’acord amb Esquerra; forma part de la lògica dels pactes. Tenen punts de vista diferents, però formar part del govern pesa.
Pensa que aquesta fórmula endarrereix millores?
Sí. Del procés participatiu, el que més em va sobtar és que la reforma de la piscina actual eren 900.000 euros i fer-la nova pujava, aproximadament, a 1,3 milions. Aquest estiu estarem en aquesta piscina, que sí, l’estan arreglant mínimament. En el pressupost d’aquest any no he vist cap partida destinada a la piscina tot i les subvencions que puguin arribar.
Estem en un context de canvi climàtic. Són inversions que cal tenir ben pensades?
Segur que pots fer un projecte més econòmic, sostenible, amb estalvi d’aigua, però ara no toca. No tenim els diners. Més Fontcoberta apostava per fer la piscina a la zona esportiva amb un projecte definit i ben elaborat, per fases. Si fem una piscina nova a la zona esportiva, de la vella, què en farem? Mentrestant construïm la nova, aquesta l’hem de mantenir.
Al pavelló hi ha una sobrecàrrega d’usos. S’ha fet petit?
Petit no. Que hauria de créixer, sí. Sobretot per l’acumulació en la mateixa franja. Coordino el bàsquet i en pocs anys hem passat de menys de 10 nens a 50. Hem crescut bastant, però només tenim dues pistes laterals perquè tenim tres grups. Amb el futbol es creix amb l’escoleta i necessiten vestidors. Són dos grups. Els caps de setmana de partit coincidim bàsquet, futbol i a vegades el futbol sala. El patinatge artístic també té les seves franges i necessita tot el pavelló per a un grup. Dimecres i divendres està ple. Proposàvem dinamitzar la zona esportiva, amb la piscina, organitzar-ho i fer-ho per fases. La pista exterior fer-la a continuació del pavelló per més endavant poder-la cobrir. Que sigui una pista annexa per a usos en moments puntuals. Per a temes esportius però també per a esdeveniments o festes. Elaborar un projecte coherent per fases i que cada fase sigui una millora.
Què han detectat en la seva tasca fiscalitzadora?
Som la visió crítica. Critiquem que les actuacions que es fan no siguin coherents; es fan intervencions que no són millores. D’altra banda, s’ha contractat l’arquitecte municipal a través d’un contracte de serveis. No qüestionem la seva professionalitat, ja que és molt vàlid i es coneix el municipi, sinó la forma. No hi estem d’acord. No pot signar com a arquitecte municipal perquè no és funcionari.
Quina és la gran mancança?
Falta un centre cívic, un espai de trobada. Proposàvem que el local de la piscina ho fos. És una mancança que tothom sap; també l’equip de govern. Cal que sigui un projecte estructurat. Ha de ser un espai dinàmic, aprofitable els caps de setmana i a l’estiu, i obert a les tardes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona
POLÍTICA

Relleu a l’alcaldia de Torredembarra que passa a mans del PSC

Torredembarra
guerra a europa

Un avió militar rus viola l’espai aeri de Suècia

barcelona
Memòria democràtica

Homenatge als ebrencs republicans morts pel franquisme a la presó de Pilats

Barcelona
estat francès

Primeres tensions al nou Front Popular francès per aturar a Le Pen

barcelona
Política

El relator de l’ONU sobre les minories avisa que fiscals i jutges han d’aplicar la llei d’amnistia

barcelona
Política

Agre comiat de Núria Marin com a alcaldessa de l’Hospitalet

Barcelona
Política

Albiach creu que “l’única” opció és un govern “progressista”

barcelona